Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Орбан: Унгария ще подпише нова газова сделка с Русия това лято

29 юли 2022, 14:37 часа • 2667 прочитания

Унгария очаква това лято да се споразумее с Русия за нова газова сделка, която ще осигури на страната допълнителни 700 млн. куб. м синьо гориво. Това заяви министър-председателят Виктор Орбан в петък.

"Преговаряме с руснаците. Тази сделка може да бъде подписана през лятото и тогава ще бъдем в безопасност. Унгария ще има достатъчно газ ", каза той пред държавното радио.

Новата сделка ще допълни 15-годишното споразумение с руския "Газпром", подписано миналата година, за доставка на около 4,5 млрд. куб. м газ годишно за Унгария. 3,5 млрд. от тях идват по "Балкански поток" (или т.нар. „Турски поток“), а останалите – през Австрия.

Изявлението на Орбан идва, след като миналата седмица унгарският външен министър Петер Сиярто посети Москва, за да обсъди с руския си колега Сергей Лавров възможността за сключване на сделка. Тогава Лавров заяви, че "молбата на Будапеща (б.а. - за повече газ) ще бъде незабавно разгледана".

Понастоящем Унгария изостава при зареждането на хранилищата с газ преди зимата. Резервите на страната са запълнени само на 50%, докато средният показател за целия блок е 68 на сто, пише Politico.

Страната е силно зависима от Владимир Путин, като около 80% от нейния газ идва от Русия. Будапеща се противопоставя на всякакви санкции на ЕС по отношение на руския газ.

Въпреки че Путин уверяваше, че Унгария няма да има проблем с газа, в средата на юли Виктор Орбан обяви „извънредно енергийно положение“ и предприе няколко мерки, с които да се бори с недостига на синьото гориво. От 1 август се забранява износът на изкопаеми горива към съседни страни, няма да се изнасят още електроенергия, газ, петрол и дърва за огрев. Будапеща започва да работи и по план за засилване на собственото производство на газ. Орбан иска увеличение с 33%, или от 1,5 млрд.куб.м до 2 млрд.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес