Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Орбан по стъпките на Путин: Каква е сладката му тайна цел в Украйна?

08 юли 2024, 11:35 часа • 3879 прочитания

Унгарският премиер Виктор Орбан уверено върви по пътя на руския диктатор Владимир Путин, защото амбицията му е да върне в Унгария всичките й територии, отнети в резултат на Трианонския договор, с който се слага край на Първата световна война. Играейки си с най-болното място на унгарците, Орбан се опитва да закрепи властта си подобно на Путин и това е именно целта на всичките му маневри и действия. Така смята Виктор Небоженко, директор на социологическата служба на Националния институт за стратегически изследвания към президента на Украйна "Украински барометър".

Ето какво пише той в профила си във Facebook:

"Всъщност унгарският министър-председател Орбан, предан приятел на Путин, не се нуждае от украинското Закарпатие, а от "възстановяването" на унгарската държава отпреди Трианонския договор от 1920 г. (мирно споразумение, сключено между Антантата и Кралство Унгария, с което част от земите на кралството са отнети в полза на победителите в Първата световна война). Това е сладката тайна цел на Орбан, който върви по пътя на Путин.

Още: Си Дзинпин хвали Орбан и зове световните сили да посредничат между Русия и Украйна (СНИМКИ)

Орбан е наясно, че смяната на властта в Унгария е неизбежна. Затова той се опитва да намери нови идеологически ресурси, за да консолидира властта си, обръщайки се към най-болното място в историята на унгарците - несправедливостта, както те смятат, на Трианонския договор, който откъсна половината от територията на страната след поражението й в Първата световна война в полза на граничните й държави.

Опитите на Кремъл да скара Украйна и Полша и да подтикне Полша да си върне Западна Украйна се провалиха. Варшава не се поддаде на провокацията, знаейки много добре, че основният враг е Путинска Русия.

Още: Орбан: Невероятно е, че се срещнах с Путин, той управлява цяла империя (ВИДЕО)

Затова пък Орбанова Унгария се поддаде на изкушението на Кремъл, но не заради украинското Закарпатие, а заради румънската Трансилвания – това е крайната цел на маневрите на Орбан. Претенциите към Закарпатието са само средство в борбата на Орбан за Трансилвания, която принадлежи на Румъния.

Това ще съвпадне с плановете на Кремъл да разклати вътрешнополитическата ситуация в Румъния, която не крие подкрепата си за европейска Молдова, както и военно-политическата си помощ за Украйна и това, че разчита на САЩ и НАТО. Задачата на Кремъл е да смени политическото ръководство на Румъния.

Но най-голямата цел на Путин в борбата му срещу ЕС е да дискредитира и преразгледа границите на европейските държави, което ще подкопае антируския профил на Европа и ще доведе до криза в Европейския съюз. Създаването на антиукраински блок в ЕС (Австро-Унгария II) от Унгария, Чехия, Австрия и Словакия е първата стъпка, с която Европа да бъде отдалечена от Украйна.

Орбан обвини НАТО с опорка на Путин. Украйна си върна позиции при Харков и предизвика евакуация във Воронеж (ВИДЕО)

Москва стимулира от една страна активността на крайната десница в Европейския парламент и от друга - стратегията за преразглеждане на несправедливите граници на Европа. Тази комбинация, според плана на Кремъл, трябва сериозно да отслаби Европа, която вместо с помощта за Украйна и съпротивата срещу Русия, да започне да се занимава с нови вътрешни конфликти.

Ето защо няма да е изненадващо, ако скоро видим как подкрепяната от Кремъл германска крайнодясна партия "Алтернатива за Германия" започне да говори за несправедливостта на германските граници и връщането на части от германската територия Одер-Нейсе (линията Одер–Нейсе, която е неофициален термин за съвременната граница между Германия и Полша), която след Втората световна война премина към Полша."

Орбан пусна драматичен музикален ВИДЕОКЛИП за посещението си при Путин

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес