Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Орбан иска отлагане на членството на Украйна в ЕС с 10 години

01 декември 2023, 13:06 часа • 3016 прочитания

Унгарският премиер Виктор Орбан даде ясно да се разбере, че страната му не желае въпросът с членството на Украйна в Европейския съюз да се обсъжда на срещата на евролидерите този месец. „Трябва да е предварително ясно, че няма да има споразумение между държавите“, заяви той преди събитието на 14-15 декември.

Още: Орбан с нова критика към Запада: Стратегията за Украйна е грешна, Русия няма да загуби (ВИДЕО)

Защо Унгария не иска Украйна в ЕС?

Още след като Европейската комисия препоръча начало на преговори за членство на Киев в блока, както и на Молдова, Орбан заплаши с вето евроинтеграцията на Украйна.

Правителството на Унгария обясни, че причината за това е нарушаването на правата на унгарското малцинство в Украйна - има се предвид Закарпатието, където живеят етнически унгарци. От Будапеща заявиха, че ще блокират преговорите между Киев и Брюксел, докато не бъдат изпълнени изискванията за езика и образованието. Над 70% от образованието на децата над определен клас трябва да преминава само на украински според местния закон, с което Будапеща е несъгласна.

Още: Унгария и Словакия блокираха 50-те млрд. евро за Украйна от европейския бюджет

"Бяха въведени нови закони, които направиха живота на унгарците в Украйна мизерен", заяви преди време Балаш Орбан - дясната ръка и политически съветник на премиера Виктор Орбан (двамата нямат роднинска връзка).

Още: Под натиска на Орбан: ЕС отблокира замразени пари, за да махне ветото му за Украйна

Снимка: Getty Images

Орбан, който блокира пакетите с помощи на ЕС за Украйна редовно и се обявява против санкциите срещу Русия, също така не иска членство на Киев в НАТО.

Още: "Няма да им играем по свирката": Партията на Орбан с билбордове срещу ЕК (СНИМКА)

Новите изисквания на Орбан

Европейският съюз трябва първо да подпише споразумение за стратегическо партньорство с Украйна, а не да започва преговори за членство с нея, заяви в петък унгарският премиер, цитиран от "Ройтерс".

В средата на декември 27-те национални лидери на страните от ЕС трябва да решат дали да приемат препоръката на Европейската комисия да поканят Киев да започне преговори за членство - веднага щом изпълни окончателните условия. Всяко такова решение изисква единодушие.

Още: "Брюксел води Европа към смърт": Орбан все пак няма да вади Унгария от ЕС

"Ако не знаем (какви ще са последиците - бел. ред.), не трябва да започваме разговори. Така че аз ще представлявам мнението, че ЕС трябва първо да подпише споразумение за стратегическо партньорство с Украйна", каза Орбан в интервю за държавното радио.

"Това (споразумение - бел. ред.) може да продължи до 5-10 години. Нека дадем време да работим заедно и когато видим, че можем да работим заедно, тогава да повдигнем въпроса за членството", допълни той.

Още: Нов закон в Унгария: Влизаш в затвора, ако си чужденец и даваш пари за политика

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес