Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Орбан: Черна гора не е проблем, а възможност за ЕС

24 октомври 2024, 20:30 часа • 429 прочитания

„Черна гора влиза в последната фаза от процеса на интеграция и вече е ясно на всички, че вашата страна не е проблем, а възможност за самия Европейски съюз“. Това заяви унгарският министър-председател Виктор Орбан пред черногорския си колега Милойко Спаич, който е на първото си работно посещение в Будапеща, съобщи черногорската национална телевизия РТЧГ.

Целта на визитата на Спаич е да са се определят конкретни дейности по плана за подкрепа на Унгария за членството на Черна гора в ЕС, но и за подобряване на двустранните отношения с акцент върху динамизиране на икономическото сътрудничество. 

Черногорският премиер изрази очакването, че по време на председателството на Унгария на Съвета на ЕС, т.е. до край на годината, ще се проведе Междуправителствена конференция (МПК), на която четирите преговорни глави ще се затворят. „Имаме възможността да затворим преговорните глави след повече от седем години. Работихме и очакваме коректно отношение“, каза Спаич, цитиран от БГНЕС.

Още: За пръв път от 2010 година Орбан губи социологическо проучване в Унгария

По време на срещата Орбан обяви, че Черна гора може да очаква тяхната пълна подкрепа в това отношение и че благодарение на резултатите на страната оптимизмът за политиката на разширяване е на много високо ниво. „Вие работихте и това си личи. Ще положим максимални усилия за провеждането на МПК през декември, което в контекста на вашия преговорен процес ще бъде ключова стъпка напред“, посочи той.

По време на срещата беше обсъдено подобряването на двустранното сътрудничество, като беше оценено, че има широк спектър от възможности в различни области, особено в областта на: инфраструктурата, икономиката, търговията, селското стопанство и енергетиката. Спаич представи инвестиционния потенциал на Черна гора и заяви, че са планирани мултимилионни инфраструктурни проекти в следващите няколко години.

Още: Съветник на Орбан за плана на Зеленски: "Това е най-прекият път към Трета световна война"

Събеседниците обмениха мнения относно различни процеси на реформи, както и предизвикателства и стимули пред икономиката за постигане на икономически растеж. По-специално ще бъде разгледано и увеличаването на честотата на полетите между Черна гора и Унгария, с потенциалното откриване на линията до Тиват.

Потвърден е и засиленият интерес на унгарските инвеститори към в Черна гора. Това се потвърждава и от намерението за разширяване на инвестиционното портфолио на унгарската група 4iG, която вече присъства на черногорския пазар.

Още: Орбан за плана за победа на Зеленски: „Повече от плашещо"

На работния обяд, организиран от унгарския премиер Виктор Орбан в чест на посещението на министър-председателя на Черна гора, присъстваха над 50 представители на унгарски компании. | БГНЕС

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес