Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Oправдаха Насер Орич за военните престъпления в Босна

30 ноември 2018, 14:42 часа • 3902 прочитания

Бившият босненски военен командир Насер Орич, приветстван от своите поддръжници като „защитник на Сребреница", беше оправдан в петък от местния съд за военни престъпления по време на конфликта в страната през 90-те години на миналия век, предава AFP, цитирани от "Фокус".

„Насер Орич и Сабахудин Мухич са оправдани по обвиненията за извършени по време на войната, престъпления срещу затворници", обяви съдията по делото Тихомир Лукеш.

Двамата бяха съдени за убийството на трима сръбски затворници в района на Сребреница в началото на войната през 1992-1995 г., която изправи един срещу друг сръбската, мюсюлманската и хърватската общност в страната.

Насер Орич e бивш босненски военен командир, командвал въоръжените сили на Босна и Херцеговина в района на Сребреница по време на войната от 1992-1995 г. През 2006 г. Международният наказателен съд за бивша Югославия повдига срещу него обвинения за извършването на военни престъпления – допускане на убийството на петима сърби, както и упражняването на тормоз върху 11 сръбски пленници. Обвинен е също и в разрушаване на инфраструктурата и домовете на цивилното население.

В родината си Насер Орич е смятан за герой и защитник на Сребреница, а в Сърбия – за военнопрестъпник.

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес