Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опозицията в Италия ще подкрепи ново правителство на Конте

28 август 2019, 20:50 часа • 1586 прочитания

Лидерът на опозицията Никола Дзингарети заяви на президента на Италия Серджо Матарела, че неговата Демократическа партия (ПД) е готова да се опита да сформира правителство с Движение "5 звезди".

"Ние обичаме Италия и смятаме, че си струва да опитаме това преживяване", заяви Зингарети.

Опозицията ще подкрепи нов кабинет на Джузепе Конте с идеята да се започне нов политически път, чрез който Италия да преодолее социалните и икономически трудности.

Преди да отиде при Матарела и след като приключиха разговорите между неговите демократи и "Пет звезди", Никола Дзингарети обяви: "Първото и най-важно нещо е да дадем бъдеще на Италия. Ще има ново правителство".

На изкусен политически език Дзингарети каза, че Конте ще бъде отново начело на правителството със сериозни промени в начина на управление и подход. Тъй като Конте е посочен от "Пет звезди", се търси място на лидера на движението - досегашния вицепремиер и министър на труда Луиджи Ди Майо.

Двете партии се стремят към формиране на коалиция, въпреки години на взаимна враждебност, тъй като се стремяха да избегнат предсрочни избори, които биха могли да благоприятстват твърдо дясната партия "Лига".

Нейният лидер Матео Салвини срина предишния коалиционен съюз с "5 звезди" по-рано този месец.

Инвеститорите се опасяват, че предсрочните избори ще бъдат спечелени от твърдата дясна партия на Салвини "Лига", която може да постави Рим в сблъсък с Европейския съюз заради експанзионни правителствени разходи.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес