Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Опасни мостове и Легион "Свободна Русия" при Бахмут: Руските проблеми на фронта в Украйна (ВИДЕО)

01 август 2023, 09:12 часа • 8839 прочитания

Поредно затваряне на Кримския мост (Керченския мост) късно снощи. Ясно потвърждение, че Чонгарският мост, който свързва Кримския полуостров с Херсонска област, е бил поразен за втори път. Минимални промени що се отнася до позиците на украинската и руската армия по целия фронт в Украйна, като руският пропагандист Семьон Пегов говори за "подозрително затишие" – така накратко започва поредната седмица от войната в Украйна.

Несигурните мостове за руската армия към Украйна

Снощи, 31 юли, Кримският мост беше затворен за пореден път. Причината – сигнал за бомбена заплаха на жп гара "Южен Керч". Според предварителната информация, били получени данни, че украински партизани са успели да внесат експлозиви на гарата и са я минирали. Бяха включени и сирени с предупреждение за въздушна атака.

Междувременно, излизат снимки от пораженията, нанесени от втората украинска атака срещу Чонгарския мост. Тъй като има и сателитни, и обикновени снимки, вече се правят сравнения и заключения, че те не са от едно и също място на моста – тоест, че има поражения на повече от едно място на моста: Пускаме влака като оправим жп релсите след неуспешната украинска атака: Има ли някакъв мозък при руснаците?

Под знака на Легион "Свободна Русия"

(КАРТА) При Бахмут няма никакви потвърдени промени в позициите на двете армии, като украинската армия е съсредоточена върху това да унищожи руската артилерия на ключови високи позиции при Клещеевка (6-7 километра южно от Бахмут) и Андреевка (10 километра южно от Бахмут). В последните дни в района валя сериозно и това пречи на развитието на военните действия.

Междувременно, Легион "Свободна Русия" публикува видеокадри от свършеното от бойците му при Бахмут. Основно става въпрос за успешните удари по руско тежко въоръжение:

(КАРТА) В участъка на фронта "Времевски", на 10-тина километра южно от Велика Новоселка (направлението към Бердянск), битките продължават при Урожайно (9 километра южно от Велика Новоселка). Има руски твърдения, че руската армия се е отдръпнала на юг, зад река Мокри Яли, че текат боеве по протежението на път Т0518 Урожайно – Велика Новоселка и че има напредък на нови позиции на украинците при Приютно (15 километра югозападно от Велика Новоселка). Руски военни блогъри твърдят, че руската армия си върнала някои позиции до Старомайорско, но украинският генщаб отрича.

При Орехов има напредък в направленията Мала Токмачка (6 километра югоизточно от Орехов) и Работино (10 километра южно от Орехов), заяви украинският зам.-министър на отбраната Анна Маляр, а руски телеграм канали говорят за отблъсната малка по мащаб украинска атака при Работино.

В направлението Сватово – Кремена също има ожесточени битки – украинският генщаб съобщава за неуспешни руски операции при Берестово (20 километра северозападно от Сватово) и Новоселовско (14 километра северозападно от Сватово), като Анна Маляр коментира, че руснаците искат да изтикат украинските сили на запад от река Оскил. Руското военно министерство казва, че руската армия овладяла по-добри позиции до Куземивка (13 километра северозападно от Сватово) и че украинците се провалили в атака при Новоселовско.

При Кремена руското военно министерство обяви овладяването на 8 украински позиции до Райгородка (на 35 километра северозападно от Кремена) и Червенопоповка (5 километра северозападно от Кремена). Боевете в горския парк „Серебрянка“ продължават, а руснаците твърдят, че са спрели украински атаки при Кремена, при Кузмино (25 километра южно от Кремена), Билохоровка, Берестово (30 километра южно от Кремена) и Спирно (25 километра южно от Кремена). Руският телеграм канал Vоенкор обаче казва, че украинците са стабилизирали отбранителната си линия при Диброва (на 5 километра югозападно от Кремена).

ОЩЕ: Букет лоши новини за Путин и Русия от фронта в Украйна (ВИДЕО)

Междувременно, руското военно министерство съобщи, че началникът на руския щаб генерал Валерий Герасимов е отишъл на инспекция в Запорожка област.

Какво се случва с ЧВК Вагнер?

Според основателя на наемническата армия Евгений Пригожин, "Вагнер" е спряла да набира нови членове в Русия и няма нужда да набира повече доброволци, защото разполага със значителни кадрови резерви. Официално има и съобщение в един от каналите в Телеграм на наемниците, че спират да търсят нови кадри в Русия. В дневния си анализ ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) изказва предположение, че руското военно министерство е успяло да привлече голяма част от наемниците на Пригожин и да ги обвърже с договори. Самият Пригожин не признава голям отлив на наемници – по думите му имало малко, които се присъединили към руските специални сили.

ОЩЕ: Пригожин прекрати отпуските на всички наемници на "Вагнер", свиква ги спешно в Беларус

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес