Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ООН: Зърненият коридор възобновява работата си и без съгласието на Русия

02 ноември 2022, 09:42 часа • 1350 прочитания

В четвъртък, 3 ноември, ще бъде възобновен зърненият коридор за износ на украинска селскостопанска продукция по море. Това ще стане въпреки липсата на съгласие от страна на Русия.  За днес, 2 ноември, обаче движението на корабите е преустановено. Това съобщи Амир Абдула, постоянен координатор на ООН в Съвместния координационен център в Истанбул, на страницата си в Twitter.

"Износът на зърно и храни от украинските пристанища трябва да продължи. Въпреки че движение на корабите не е планирано за 2 ноември като част от Черноморската инициатива за зърно, очакваме корабите с товар да излязат в морето в четвъртък", пише той.

По-рано стана известно, че въпреки оттеглянето на Русия от зърненото споразумение, Турция ще продължи да го изпълнява. В същото време Анкара води преговори с украинската и руската страна относно пълното възобновяване на движението на корабите.

ОЩЕ: Военното министерство на Украйна отправи специален поздрав към руското за Хелоуин 

На 1 ноември руските войски обстреляха шлеп със зърно в Бужско-Днепровско-Лиманския канал. След този обстрел по решение на Истанбулския координационен център движението на корабите на 2 ноември е временно спряно.

Според министъра на инфраструктурата на Украйна Александър Кубраков на 3 ноември се очаква осем кораба със зърно да преминат през зърнения коридор в рамките на Черноморската инициатива.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес