Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ООН ще обсъди правата на жените в България

06 февруари 2020, 13:53 часа • 2059 прочитания

Комитетът на ООН за премахване на дискриминацията срещу жените (CEDAW) се събира в Женева от 10 до 28 февруари 2020 г., за да преразгледа ситуацията с правата на жените в България, Афганистан, , Еритрея, Кирибати, Латвия, Пакистан, Молдова и Зимбабве.

Тези страни са сред 189 държави - страни по Конвенцията за премахване на всички форми на дискриминация срещу жените. Те трябва да преминават редовни проверки от Комитета, в който участват 23 независими експерти и който прави преглед на прилагането както на Конвенцията, така и на предходните препоръки на Комитета за отделните държави.

Комитетът ще разговаря с делегации от съответните правителства и ще получи информация от агенции и организации на ООН, НПО и национални институции за правата на човека.

Заседанието, на което ще бъде обсъждано положението на жените в България, е планирано за 19-ти февруари.

Комитетът за премахване на дискриминацията срещу жените следи за спазването на Конвенцията за премахване на всички форми на дискриминация срещу жени от всяка едно от 189-те държави, които са страна по нея. Комитетът се състои от 23-ма членове - независими експерти по правата на човека от различни държави, които действат в лично си качество, а не като представители на съответната държава. Заключителните бележки на Комитета са независима оценка на спазването на ангажиментите на държавите, подписали Конвенцията.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес