Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ООН: Нивата на радиация в Чернобил са "необичайни"

26 април 2022, 16:34 часа • 3739 прочитания

Равнището на радиация на мястото на ядрената катастрофа в АЕЦ Чернобил е "необичайно" и се е повишило, след като руските сили превзеха района, съобщи AFP, цитирана от BBC. По думите на генералният директор на Международната агенция за атомна енергия Рафаел Гроси след дългите седмици на руска окупация ситуацията в обекта е "много, много опасна":

"Нивото на радиация, е, бих казал, необичайно. Имаше моменти, в които нивата се повишиха заради движението на тежкото оборудване, което руските сили докараха тук и когато си тръгнаха. Следим това всеки ден", заяви още Гроси.

Припомняме, че изявлението идва точно в деня, в който се отбелязват 36 години от най-тежкия инцидент в историята на световната ядрена енергетика. Атомната електроцентрала все още се използва за задържане на ядрени отпадъци.

По-рано днес Европейският съюз предупреди, че нахлуването на Русия в Украйна рискува да предизвика нова ядрена катастрофа в Европа:

"По повод годишнината от аварията в Чернобил на 26 април 1986 г. ние отново изразяваме крайната си загриженост във връзка с рисковете за ядрената безопасност и сигурност, причинени от неотдавнашните действия на Русия на площадката в Чернобил".

Проверка на Actualno.com в сайта на Мониторинговата система за наблюдение на радиационня фон показва, че няма отклонения в стойностите за района на Чернобил (проверката е направена в 16:30 часа на 24 април 2022 година).

Следете НА ЖИВО: Войната в Украйна

Ивайло Илиев
Ивайло Илиев Отговорен редактор
Новините днес