Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ООН: Над 95% от украинските военнопленници са били измъчвани в Русия

08 август 2024, 12:47 часа • 12769 прочитания

ООН съобщава, че над 95% от украинските военнопленници са били измъчвани в Русия. В същото време лагерите за военнопленници в Украйна отговарят на нормите на международното право, заяви Даниел Бел, който е ръководител на мисията на ООН за наблюдение на правата на човека в Украйна (HRMMU).

Още: Украински пленник почина в руски арест, дъщеря му го разпозна на СНИМКИ

Побой и мъчения

"(Украинските) военнопленници са измъчвани още от първия разпит. Те са бити с метални пръти и палки, събличани са голи и са подлагани на жестоки електрошокови удари. Това е ужасно. Това несъмнено е най-лошото нещо, което съм виждал през 20-годишната си кариера, докато посещавах военнопленници от името на ООН", заяви Бел пред нидерландската телевизия NOS.

Това се е случило на повече от 95% от украинските военнопленници и е "равносилно на военно престъпление", посочи той, цитиран от "Украинска правда".

Снимка: Telegram канал на Володимир Зеленски

Още: Чудовищно: Русия връща телата на украинци без вътрешни органи, твърдят техни близки

Русия крие украинските военнопленници

Бел разкрива също, че информацията за това, че украинци са в руски плен, най-често е събирана по време на интервюта след освобождаването им.

В същото време мисията за наблюдение има пряк достъп до руските военнопленници и може да направи директна оценка на мястото на задържане.

Още: Годишнина от руското престъпление в Еленовка: "Бяха оставени да умрат и тези, които можеха да бъдат спасени" (СНИМКИ)

"Украинските власти ни предоставят достъп до лагерите и временните затвори за военнопленници. В първите дни на войната там имаше известни проблеми, но през последната година и половина документираме условията, които отговарят на нормите на военното хуманитарно право", допълва Бел.

Още: Отново обезглавен от руснаците украински войник: Киев започна разследване (СНИМКА)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес