Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ООН: Без по-активни действия ни очаква глобално затопляне с над 3 градуса

24 октомври 2024, 21:51 часа • 564 прочитания

Според доклад на ООН настоящите климатични политики ще доведат до глобално затопляне с над три градуса Целзий до края на века, което е над два пъти повече от договореното преди близо десетилетие, предаде Ройтерс.

Още: 6 места, в които може да се спасим от климатичните промени (СНИМКИ)

Годишният доклад Emissions Gap, който прави преглед на обещанията на страните за справяне с изменението на климата в сравнение с необходимото, установява, че светът е изправен пред затопляне с 3,1 градуса Целзий над прединдустриалните нива до 2100 г., ако правителствата не предприемат по-активни действия за намаляване на затоплящите планетата емисии. Правителствата през 2015 г. подписаха Парижкото споразумение и ограничаване на затоплянето до 1,5 градуса Целзий, за да предотвратят каскада от опасни въздействия.

Още: Нова ледена епоха въпреки глобалното затопляне? Разберете възможно ли е и какъв се очаква да бъде климатът

"Ние се люлеем на планетарно опънато въже", каза генералният секретар на ООН Антонио Гутериш. "Или лидерите ще преодолеят разликата в емисиите, или ще се впуснем стремглаво в климатична катастрофа", допълни той. В доклада се посочва, че глобалните емисии на парникови газове са се увеличили с 1,3 процента между 2022 г. и 2023 г., достигайки нов връх от 57,1 гигатона еквивалент на въглероден диоксид.

Още: Глобалното затопляне спомага за разпространението на болести

При настоящите обещания за предприемане на бъдещи действия температурите все още ще се повишат с между 2,6 и 2,8 градуса Целзий до 2100 г., се посочва още в доклада, в съответствие с констатациите от последните три години. "Ако погледнем напредъка към целите за 2030 г., особено на държавите членки на Г-20, те не са постигнали голям напредък към настоящите си климатични цели за 2030 г.", каза Ан Олхоф, главен научен редактор на доклада. В момента светът се е затоплил с около 1,3 градуса Целзий.

Още: Изминалият месец е вторият най-топъл септември в историята на света

Нациите ще се съберат следващия месец на годишната среща на върха на ООН за климата (КОП29) в Азербайджан, където ще работят за надграждане на споразумението, постигнато миналата година, пише БТА. Преговорите в Баку ще спомогнат за изготвянето на актуализираната стратегия за намаляване на емисиите на всяка страна, която трябва да бъде представена през февруари 2025 г. Докладът предполага, че нациите трябва колективно да се ангажират и да осъществят ограничение от 42 процента на годишните емисии на парникови газове до 2030 г., достигайки 57 процента до 2035 г., за да има някаква надежда да се предотврати затопляне над 1,5 градуса Целзий - цел, която понастоящем се счита за недостижима. "Всяка част от градуса, която успеем да избегнем, е от значение", каза Ингер Андерсен, изпълнителен директор на Програмата на ООН за околната среда (UNEP).

Още: По Хичкок: Птици нападат аржентински град заради обезлесяването (ВИДЕА)

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес