Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Оксфорд: Ваксината на AstraZeneca е ефективна срещу британския щам

05 февруари 2021, 16:45 часа • 2889 прочитания

Коронавирусната ваксина на британско-шведската компания AstraZeneca, разработена съвместно с Оксфордския университет, е ефективна в борбата срещу британския щам на COVID-19. Това се казва в изявление, публикувано днес от учени от Оксфордския университет.

„Данните от британското проучване на ваксината на AstraZeneca показват, че лекарството не само предпазва от оригиналния вирус, но и срещу новия щам, който се разпространява от края на 2020 г. във Великобритания“, каза директорът на Oxford Vaccine Group Андрю Полард.

Разпространението на британския щам на коронавируса, идентифициран за първи път в югоизточната част на Англия, доведе до изключително трудна епидемична ситуация в кралството от декември миналата година. Според предварителните оценки на експертите, новата мутация може да бъде със 70% по-инфекциозна и с 30% по-смъртоносна. Правителството беше принудено да предприеме строги мерки за борба с инфекцията и обяви на 4 януари въвеждането на следваща, трета, общонационална карантина.

В борбата срещу пандемията властите полагат големи надежди за ваксинацията, започнала на 8 декември. В момента жителите на страната се ваксинират с тази на AstraZeneca, както и на американската компания Pfizer и нейният германски партньор BioNTech. Според данните на правителството, първата от двете дози от ваксината вече е приложена на над 10,5 милиона души - 15,5% от жителите на кралството.

По-рано британските власти решиха да увеличат интервала между въвеждането на двете дози от лекарството от препоръчителните три седмици на три месеца, за да имат време да получат максимален брой хора ваксини за кратко време.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес