Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Охраната ѝ струва милиарди, но все пак е уязвима - къде са пробойните на руската граница

14 август 2024, 18:00 часа • 3540 прочитания

Всички съвременни граници между страните формално може да се разделят на "контактни, почти невидими, като в страните от ЕС и бариерни - напълно непроницаеми, както между Северна и Южна Корея", обяснява географът Дмитрий Заяц. Най-често границите са хибридни, т.е. съчетават двата аспекта. Руската граница е една от най-хибридните в света, тъй като от политическа гледна точка е строго бариерна, но от физическа е проницаема - много даже.

Най-дългата граница в света

Общата дължина на границите на Русия е почти 61 000 км, от тях морски - над 38 000, а сухопътни - 22 000 и е ясно, че тяхното охраняване е сложна работа. В същото време хората, които пазят границата, са все по-малко с всяка изминала година. През 2003 г. е разформирована една трета от личния състав на граничните войски на Руската федерация (точният им брой е тайна, но се знае, че през 1987 г. те са били с численост около 200 000 души).

Още: Украйна засипа Русия с дронове - най-мощната украинска атака досега (ВИДЕО)

Съкратените хора са били заменени от камери, датчици и други нови технологии. Една от защитните системи се нарича "Рубикон" - мрежа от датчици, които се разполагат на контролно-следовата бразда. При появата на нарушител датчиците веднага определят и изпращат на граничарите посоката на движение, скоростта и примерния маршрут. Системата с лекота различава животното от човека. Най-големият доставчик на "Рубикон" е руската компания "Полюс-СТ", създадена от генерал-майор Равил Калимулин. Но цялото това скъпоструващо и високотехнологично оборудване далеч не е разположено по цялата руска граница. Сътрудник на ФСБ, пожелал анонимност, разказва пред изданието Kit, че датчиците и радиолокаторите се монтират само на участъците, които се преминават най-лесно.

Някои места на границата се охраняват от разузнавачи. Там се установяват наблюдателни постове и се използват различни уреди за наблюдение, както и сигнални и фотокапани. Но да се контролира изцяло руската граница не е възможно, категоричен е разузнавачът.

Как нелегално да напуснеш Русия

След началото на войната в Украйна все повече хора напускат Русия незаконно - било заради политически репресии или за да избегнат мобилизацията. Това се вижда и по броя присъди за нелегално пресичане на границата. През 2020-2021 са осъдени 1926 души, а през следващите две години - с 330 повече. Все пак не са малко онези, които успяват нелегално да напуснат страната. 

Още: Руснаците строят укрепления чак на 45 км от границата, готови да отстъпват (СНИМКИ)

Хванете гората

През октомври 2022 г. се ражда проектът "Хванете гората" -  той помага на военни, мобилизирани и всички, които могат да бъдат засегнати от мобилизацията, да избегнат участието във войната срещу Украйна. От създаването му сътрудниците са консултирали над 32 000 руснаци - около 600 от тях успешно са напуснали страната. Благодарение на проекта "Вывожук", който работи с преследвани по политически причини и техните роднини, са евакуирани 126 души.

60 км пеша

Сергей избира да избяга през границата на Русия с Финландия. Подготвя се за бягството в продължение на месеци - чете в Google през анонимен браузер, използвайки мрежата на съседа си, прелиства форуми, търси информация кой и как е избягал. Разглеждал е как изглежда границата, къде има постове, запомня маршрута и започва активно да спортува.

Още: Засилени мерки за сигурност в Москва, следят за проникване на диверсанти в Кремъл

"Прочетох, че границата с Финландия е направена така, че ако се пререже бодливата тел, то системата за проследяване ще покаже в кой участък е направено това и ще бъде изпратена група", споделя Сергей. Думите са му потвърдени от координатора от отдела за помощ и евакуация в "Хванете гората" Антон Горбацевич. Той добавя, че на границата с Финландия има много фотокапани, а граничарите използват снегоходи за залавяне на бегълците. 

"Много зависи от това доколко си подготвен за лоши атмосферни условия и дълги походи. Ние тръгнахме в топлата част на годината, през август и си мислехме, че ще минем лесно, но се наложи да спим в браздата, не преценихме времето. А ако беше през зимата?", разказва Сергей. По думите му той е преминал 60 км пеша. На самата граница Сергей и приятелят му стигат до два реда стара бодлива тел, прерязват върха ѝ и преминават. Сергей не се страхувал много, че ще бъде заловен: "Не е възможно да се охраняват всеки 100 м от руската граница. Ние просто погледнахме на картата - има ли пътища от границата към КПП и ако има на какво разстояние са. Така може да се прецени времето за достигане от една до друга точка", обяснява още Сергей.

Връщане

Конвенцията на ООН за статута на бежанците гарантира, че човек не може да бъде изпратен обратно в страната, в която го грози опасност. Но властите на Естония и Латвия заявиха официално, че няма да дават убежище на руснаци, които бягат от мобилизация. В Литва решиха да разгледат заявленията "индивидуално". Източник на Kit  твърди, че е запознат със случаи, в които литовските граничари не пускат избягалите нелегално руснаци. През юли 2024 г. парламентът на Финландия разреши на граничарите да връщат в Русия хората, които незаконно пресичат границата и търсят убежище.

Още: Русия премества войски от Калининград към Курска област

Но съвсем доскоро Финландия се отнасяше по друг начин към опитващите се да избягат от руските власти. 

Бягството на Валери

"Финландските граничари сигурно имат готина снимка от задържането ми. На нея съм целия в лед, брадата ми също е заледена", разказва 27-годишният Валери, който е служил в руската армия от 2014 г. През септември 2023 г. той е ранен в Украйна, дезертира от армията и половин година се укрива в Русия. През февруари 2024 г. Валери решава да избяга във Финландия. Той се консултира с "Хванете  гората", съставя маршрут с програмата SAS.Planet (аналог на Google картите с висококачествени спътникови снимки), внимателно подготвя екипировката - маскировъчен бял костюм, раница, топли дрехи, термобельо, консерви, ловни ски и щеки, грейки, навигатор, спасително одеяло. Преди похода Валери изчита внимателно всички местни форуми на ловци и рибари, за да разбере кога замръзват водоемите през зимата.

Той върви по заледени езера, гори и хълмове. В един момент състоянието му става критично: "Водата ми замръзна, а снегът не ми помагаше за жаждата. Бях обезводнен, изтощен, не си чувствах стъпалата." На километър от границата се натъква на бодлива тел, която успява да преодолее по дърветата. Валери върви по протежение на границата по следите на снегоход още 3-4 км и вижда камера в пуста будка. Помахал на камерата, постоял известно време и тръгнал нататък, тъй като никой не откликнал. Видял граничари след 5 километра.

Още: НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 14.08.24 - Ще стане ли Курск повратната точка във войната?

"Веднага поисках убежище. Те ми оказаха първа помощ. Стъпалата ми бяха измръзнали. След няколко минути дойде линейка, откараха ме в болница, в крайна сметка спасиха пръстите на краката ми", спомня си Валери.

Не всички минават през гората

Далеч не всички, които напускат Русия незаконно, правят това през гората и преодолявайки бодлива тел. Някои използват несъвършенствата в базата данни на граничарите - търсят дупки в съществуващите граници. 

Освен това хората, които имат забрана да напуснат страната, използват т.нар. "тъмна мрежа" (Darknet, най-голямата част на Интернет). Във форумите помощта за преминаването на границата на РФ към Европа струва 160 000 рубли, а срещу 18 000 обещават да премахнат забраната за напускане на страната. Но в тези случаи няма никаква гаранция, че купувачът няма да бъде измамен. Място в маршрутка, която може да те изведе от Русия в Беларус, избягвайки КПП, струва от 30 000 до 50 000 рубли.

Още: Руското военно министерство призна, че украинците са на 40 км от Курск (КАРТА)

Как войната промени руската граница

"До войната границата на Русия с Украйна е просто път, след пътя е Украйна", спомня си бившият командир на разузнавателна група от ВС на РФ. От тогава ситуацията е много променена. Ето кои са основните разлики:

Границата е минирана

В тези участъци непрекъснато има случаи на взривени хора - жители на граничните райони в Русия. Сега тази граница е много по-опасно място от преди. Във военното време реалната граница между страните е фронтовата линия с окопите и укрепленията, а държавните граници, които не са прикрити от войските - обратно, пресичат се лесно от цели щурмови батальони. 

Местните жители помагат за бягствата

Някои жители на граничните райони активно помагат на тези, които искат да напуснат Русия. До войната те са изучавали горските  пътеки, а след февруари 2022 г. разбират, че може да бъдат полезни. Някои от тях сами са се свързали с "Хвани гората" и помагат като доброволци - един ще те откара до границата, друг сам ще ти покаже пътеките.

Контрабанда

Границата се пресича не само от хора, бягащи от мобилизацията или съдебно дело. Заради санкциите в Русия процъфтява нелегалната търговия и контрабандата. Сега тя е почти невъзможна през украинската граница, затова потоците са насочени към Грузия. Нови схеми за нелегален превоз на стоки се създават и в балтийските страни, които са силно зависими от руския внос и износ.

Към декември 2023 г. контрабандистите са внесли в Русия луксозни стоки за милиони долари. И тези стоки не се превозват през горите, а често през официалните КПП.

Засилват се и контрабандните потоци от Русия - съседните на Украйна региони "се къпят" в оръжие, което се изнася нелегално от фронта и после се пренасочва към Европа за продажба на черния пазар. 

Продължава и износът на огромни количества метал от Донбас - военните изпращат за продажба в Русия всичко, което намерят, дори и жп релси. За едно пътуване може да се спечелят 4 млн. рубли, 75% от които отиват за командира, а тези, които участват в търговията, бягат от предната фронтова линия.

Дружините

"Границата на СССР се охранява от целия народ" - гласеше известен съветски лозунг, описващ работата на доброволните народни дружини. Такива формирования има и сега. Руските власти признават, че не могат да контролират границата без помощна на местното население. За помощниците в Белгородска област държавата е отделила 89 млн. рубли. Парите е трябвало да бъдат насочени за заплати за участниците в дружините, на които плащат 150 рубли на час и то не редовно. Така че пробивите в руската граница няма да изчезнат скоро.

FT: Украйна ще ползва Курск като разменна монета при преговори с Тръмп и Путин

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес