Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Охраната на Путин се прехвърли от неприятелските западни автомобили на китайски

18 май 2023, 09:48 часа • 3371 прочитания

Охраната на руския президент Владимир Путин постепенно заменя служебните си западни автомобили с китайски марки. 

Служителите от Федералната служба за безопасност (ФСБ) се прехвърлят от Toyota и Mercedes на "неприятелските" държави на китайските Tank 500, пише руският телеграм канал Mash. Такъв китайски всъдеход бе забелязан в кортежа на кремълския диктатор, например, на парада на 9 май.

Веднага след като стана ясно, че тези автомобили се използват от президентската охрана, цената им в Русия се покачи с 20%, съобщава още каналът. Базовата версия сега започва от 6,5 милиона рубли и достига 7 милиона рубли. В Русия обаче няма запаси от тези автомобили, те се транспортират директно от Китай. В резултат на това се е образувала опашка от чакащи да си закупят автомобила като времето за доставка е най-малко два месеца.

ОЩЕ: Подари ли Путин тиара с 40 диаманта на Кабаева за юбилея й?

Китайските автомобили станаха доминиращи на руския автомобилен пазар, който миналата година изпадна в криза (продажбите се сринаха с 59% на годишна база). През април тази година автомобилите от Китай представляват общо 44% от продажбите, а руските марки - 35%, от които 33% се падат на Lada.

Китайските автомобили се превърнаха в почти единствената алтернатива на местните автомобили, след като запасите от западни марки бяха почти разпродадени, пише телеграм каналът.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес