Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Официално от Италия: Малко вероятно е да пратим изтребители на Киев

21 февруари 2023, 13:09 часа • 1518 прочитания

След като италианският вестник La Repubblica публикува вчера информация, че властите са готови да изпратят изтребители на Украйна, външният министър Антонио Таяни заяви, че това е "малко вероятно".

Той заяви, че въпросът за изпращане на бойни самолети "все още не е обсъждан", но всяко подобно дарение ще трябва да бъде направено в координация със съюзниците на Италия.

"Ще трябва да се координираме с нашите съюзници, да разберем какъв вид самолети да им изпратим, защото няма смисъл да доставяме различни модели на украинците", каза Таяни в интервю за La Stampa.

"Струва ми се, че е практически невъзможно да бъдат изпратени италиански изтребители", добави той.

ОЩЕ: "Прати изтребители на Украйна": Борис Джонсън и Лиз Тръс натискат Сунак

Италианският министър-председател Джорджа Мелони в момента е на посещение в Киев. Таяни заяви, че тя ще увери президента Володимир Зеленски в продължаващата подкрепа на Рим за Киев.

"Това не подлежи на съмнение", каза външният министър. "Вече одобрихме шести пакет (военна помощ - бел.ред.) и в момента се финализира изпращането му. След няколко седмици, в сътрудничество с французите, ще изпратим на Украйна и зенитно-ракетната система Samp-T", добави той.

Таяни заяви, че Италия иска да подкрепи Украйна и след войната. Той допълни: "Ние сме сред страните, които са иззели най-много средства от руските олигарси - става дума за над 2 милиарда, пари, които могат да бъдат използвани за възстановяване на страната".

ОЩЕ: Евросъюзът търси начини как да използва замразени руски активи за възстановяването на Украйна

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес