Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Официално: ЕС одобри печалбите от руските активи да отидат за оръжия за Украйна

21 май 2024, 13:48 часа • 3193 прочитания

"Днес в рамките на ЕС решихме да прехвърлим на Украйна средствата от замразените активи на Руската централна банка". Това обяви чешкият външен министър Ян Липавски в профила си в Twitter (X) на 21 май.

Европейската комисия предложи още преди време печалбите от замразените руски активи на територията на блока да отиват в подкрепа на Украйна, като 90% от тях да са директно за закупуване на оръжие. По-рано през май ЕС взе решението на ниво посланици. Липавски потвърди, че именно това ще е методът, като вече има пълно одобрение от самите лидери в рамките на Съвета на ЕС.

Още: Евросъюзът реши какво да прави с приходите от замразените руски активи

Каква ще е сумата за Украйна?

"Само за тази година сумата може да достигне 74 милиарда крони" - т.е. 3 милиарда евро, написа чешкият външен министър.

"90% от средствата ще отидат за военна подкрепа. Русия трябва да плати за щетите, нанесени от нейната агресивна война", заяви той.

Сегашното одобрение значи, че печалби от руски активи ще отиват за Украйна като се гледа натрупаното от 15 февруари, 2024 година нататък, не преди това. Планът е Украйна да получава пари 2 пъти годишно, като има сметки, че общо за 12 месеца Киев може да получава по 5 млрд. евро.

Още: Закон в Естония: Замразени руски активи отиват в подкрепа на Украйна

Снимка: Ян Липавски, Getty Images

Планът на ЕС и този на САЩ

Предложението на ЕС касае 192 млрд. евро замразени руски активи, които са под контрола на базирания в Белгия депозитар Euroclear. Това е част от общо около 300 млрд. евро активи, замразени от Запада. При окончателно приемане на плана - годишно между 2,5 млрд. и 3 млрд. евро от генерираните печалби ще отиват за Украйна, за да си купува оръжия и да води война срещу режима на нападналия я руски диктатор Владимир Путин, издирван от Международния наказателен съд в Хага.

Още: Путин плаща милиарди за оръжие за Украйна, докато я напада: Готви се промяна в плана на ЕС

Преди приемането на плана Германия, Франция и Италия продължаваха да имат резерви към това каквото и да е от замразените руски активи да се дава на Украйна предвид юридическия статус – замразени не значи конфискувани, а конфискация влиза в сила при доказано престъпление, което за момента не се е случило с режима на Путин пред релевантен съд. Съответно - ЕК се опасяваше, че дори този вариант на европейския план за замразените руски активи няма да бъде подкрепен от най-големите европейски икономики. Съгласие обаче бе постигнато.

ЕК предвижда 1,5% комисиони за Euroclear (в момента са 3%) и буфер от 5 млрд. евро, с които да бъде посрещната бъдеща загуба в съда по евентуално заведено от Русия дело. Освен това 10% от приходите от замразените руски активи също ще бъдат отделяни за тази цел – гаранция. Процесът ще бъде регулиран от Белгийската централна банка, но ЕК ще има право на възражение. Г-7 също подкрепи плана на ЕС.

Ето какъв е планът на САЩ за замразените активи: Руски пари купуват оръжие за Украйна: Мощен съюзник подкрепи плана на САЩ.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес