Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Одри Азуле е новият генерален директор на UNESCO

10 ноември 2017, 15:05 часа • 2261 прочитания

Одри Азуле е новият генерален директор на UNESCO.

За 45-годишната Азуле гласуваха 131 страни-членки, а против бяха 19. Тя бе номинирана миналия месец. Азуле ще замени българската дипломатка Ирина Бокова и става втората жена, която ще ръководи организацията на ООН за култура, образование и наука.

Първоначално за поста генерален директор бяха издигнати девет кандидатури, но преди началото на гласуването Гватемала и Ирак оттеглиха номинациите си. В хода на надпреварата Азербайджан също се отказа. По-късно отпаднаха кандидатурите на Виетнам, Китай и Ливан. Накрая останаха само тези на Египет, Франция и Катар, но северноафриканската държава отпадна в предпоследния кръг.

Азуле обяви кандидатурата си за ръководител на ЮНЕСКО през март, но нямаше възможност да участва активно в кампанията за избирането си преди края на мандата на предишния френски кабинет и идването на власт на Еманюел Макрон.

Бившата ръководителка на културното ведомство беше относително непознато лице на френската политическа сцена, преди да бъде назначена на поста миналата година. Преди това тя беше вторият човек във френския Национален киноцентър.

Азуле е родена на 4 август 1972 г. в мароканско еврейско семейство. Нейният баща е банкерът Андре Азулей, съветник на мароканския крал Мохамед Шести и преди това на неговия баща Хасан Втори. Нейна майка е писателката Катя Брами.

Азуле завършва парижкия Институт за политически науки и Университета в Ланкастър, Великобритания, преди да се дипломира от престижното френско Национално училище по администрация.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес