Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Оценки в Германия и по света: Меркел се справи с Шулц в телевизионния им дебат

04 септември 2017, 08:30 часа • 2749 прочитания

Очакваният с голям интерес единствен телевизионен дебат между лидерите на най-големите партии в Германия - Ангела Меркел (Християндемократичен съюз) и Мартин Шулц (Социалдемократичен съюз), не донесе прекалено големи промени в нагласите за предстоящите на 24 септември германски парламентарни избори. Според социологическо проучване на ARD 55% от гледалите дебата подкрепят Меркел, а 35% - Шулц. Има обаче нещо крайно интересно - 46% от гледалите дебата заявяват, че все още се колебаят как ще гласуват след 20 дни.

Като цяло дебатът премина с опити на Шулц да уязви различни политики на Меркел, но германският канцлер успя да се защити своите позиции доста убедително, сочат първите оценки. В свой коментар Suddeutsche Zeitung посочи, че Меркел убедително се е показала като лидер на правителство, което има твърда визия за Германия и за света, докато Шулц е пробвал да играе ролята на "приятеля-съсед", но е бил твърде стегнат, твърде плах и твърде неубедителен, без да покаже необходимата харизма. "Той не беше конкуренция", заключва изданието.

За начало Шулц се насочи към политиката на Меркел за прием на бежанци. Социалдемократът беше категоричен, че през 2015 година германският канцлер е отворила едностранно границите за бежанци и с това е поставила пред свършен факт партньорите си в Европейския съюз. Това беше голяма грешка, настоя Шулц, информира БГНЕС. "Миналата неделя Меркел говореше, че сега, две години след началото на кризата, тя би направила всичко така, както през 2015 година. Аз не бих я посъветвал това", каза социалдемократът. Меркел обаче отново защити решението си и подчерта, че в скоро време Германия няма да предприеме отново такава политика.

Друг аспект от дебата засегна Турция и действията на турския президент Реджеп Ердоган. Шулц категорично поиска преговорите за влизане на Турция в ЕС да бъдат прекратени. Меркел се съгласи, че мястото на Турция в момента не е в ЕС и обеща да търси обща позиция на страните-членки на ЕС точно в тази насока. Все пак германският канцлер не стигна дотам да обещае да прекрати дипломатическите отношения между Германия и Турция, както намекваше Шулц.

Шулц не пропусна да засегне и темата "Доналд Тръмп". Социалдемократът заяви, че американският лидер няма да може сам да урегулира конфликта около КНДР. В отговор на молба да обоснове своята гледна точка, той напомни за агресивната риторика на Тръмп в социалните мрежи, за "предубежденията към цели групи от населението", за това, че той "не успя да се дистанцира от националистическите групи" след безредиците в Шарлотсвил.

От своя страна Меркел посочи необходимостта да се търсят дипломатически решения на кризата, включително с участието на американския президент. "Не мисля, че този конфликт може да се реши без президента на САЩ, но при това мисля, че е нужен мирен дипломатически подход", каза канцлерът. Меркел заяви, че ще обсъжда това с президента на Русия, с държавния глава на Китай, с Япония и Южна Корея, но и с американския президент”. В същото време Меркел подчерта, че е необходима силната позиция на ЕС.

Интересен аспект от дебата беше общата позиция на Меркел и Шулц против провеждането на Световното първенство по футбол през 2022 година в Катар. И двамата посочиха, че не е добре турнирът да се проведе там - главно заради защитата на човешките права.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес