Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Оценка от САЩ: Руската армия затъна в Донбас. Украински партизани убиха руски войник, насилвал момиче

22 август 2022, 09:14 часа • 27468 прочитания

От края на месец юли насам руската армия не успява да постигне нищо в Донецка област. След превземането на ТЕЦ Вухлериска и Новолуганск на югоизток от Бахмут и въгледобивната мина Бутивка, която е на десетина-петнадесет километра от Авдеевка – всичко това стана в периода 25-26 юли, руснаците не са оповестили нищо друго съществено като напредък. Съответно, руските атаки в Донецка област стават все по-вяли и руски напредък реално няма. Това заключение прави американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната в дневния си доклад.

В дневния доклад на Генералния щаб на украинската армия за пореден ден няма данни за нещо по-различно на фронта. Водят се боеве, руски атаки на ключови места биват спирани, казват украинците. Примери за ожесточен украински отговор на руски опити за атака са Соледар, Зайцево и Горловка, като има видеокадри на украински обстрел срещу руска пехота именно в индустриалните покрайнини на Соледар, което подсказва, че руснаците не могат да излязат от завода "Кнауф". А в Зайцево боевете продължават, макар че от 10 август има проруски твърдения, че това населено място е под руски контрол. След доста дни на атаки изглежда руснаците превзеха село Пески, на десетина километра от Авдеевка, но оттам-насетне руски напредък към Авдеевка няма. В Донецк има нови видеокадри на взривена руска военна база.

Съответно, Институтът за изучаване на войната коментира, че руснаците постоянно показват слабост да превърнат тактическо предимство в оперативно – при превземане на важна точка, те не се възползват максимално за пробив в отслабени украински позиции и позволяват на украинската армия да се прегрупира, да заеме отново силни защитни позиции и съответно трябва да се хабят повече сили и ресурси за превземането им. Затова и Институтът счита, че при сегашното положение на нещата руснаците може да превземат единствено малки населени места, без особено значение, но не и да осъществят голям пробив в Донецка област.

В Херсонска област изглежда руснаците превозват с баржи през Днепър оборудване и продоволствие за войските си. Причината – вече няма сигурен мост, по който да се превозва тежка военна техника. За разтоварването им трябва специализирана инфраструктура с докове и може скоро да се очаква обстрел с HIMARS, коментират от Института за изучаване на войната. Иначе обстрелът от руска страна по Николаев и Никопол не стихва - от тази нощ има съобщение за ранено дете след руски удар по жилищна сграда в Николаевска област, руснаците казват и, че са ударили украински оръжеен склад при Чаривно. По Одеса през почивните дни бяха изстреляни руски ракети "Калибър", но те не поразиха нищо, според украинците – защото две бяха прихванати, други три са попаднали в ненаселени места. Кремъл обаче казва, че е унищожен склад с боеприпаси за ракетен комплекс HIMARS, но за пореден път не дава никакви доказателства за това: ВИДЕО: Украйна се подигра на Русия заради HIMARS, руснаци изглежда са се самовзривили при разтоварване на боеприпаси

Украинското командване "Юг" също съобщава за удар руски команден пост, при който са убити 20 руски войници, унищожена е гаубица Msta-S, две ракетни системи С-300 (с такива се обстрелва Николаев, като те са преустроени, защото са предназначени за стрелба "земя-въздух") и радарна система Nebo-M. Партизанското движение в Херсонска и Запорожка област също изглежда все по-силен фактор - кметът на Мелитопол Иван Федоров съобщи, че украински партизани са убили руски войник, който е тормозил сексуално непълнолетно момиче. Информацията на Федоров е, че руският войник е насилил момичето директно на улицата.

Друг важен аспект е споразумението между Русия и Беларус за сътрудничество в авиосектора. Има подозрения, че така руснаците се опитват да заобиколят западни санкции, за да си осигуряват части за военните си самолети, които иначе не могат да осигурят. Срещу Беларус санкциите в сектора не са така мащабни и са по-скоро насочени към определени компании и физически лица, т.е. не са секторни.

ОЩЕ: Руски партизани са отговорни за атентата срещу Дария Дугина?

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес