Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обвиняват СЗО в конспирация с Италия за потулване на доклад за COVID-19

11 декември 2020, 15:30 часа • 1899 прочитания

Световната здравна организация е обвинявана в конспирация заедно със здравното министерство на Италия във връзка с потулването на критичен доклад. В него се разкрива неправилното управление на кризата с коронавируса още в нейното начало. Докладът е имал за цел да предотврати разрастването на заразата и бъдещи смъртни случаи, пише "Гардиън".

Първата европейска страна, засегната от пандемията от коронавирус, беше Италия. Докладът, подготвен от Франческо Замбон от СЗО и 10 негови колеги в Европа, е финансиран от правителството на Кувейт със задача да предостави информация на държавите, които тепърва ще бъдат ударени.

Озаглавен "Безпрецедентно предизвикателство: Първият отговор на Италия срещу коронавируса", документът е публикуван на страницата на СЗО на 13 май, преди да бъде свален на следващия ден, както съобщи британският вестник за първи път през август.

Във въпросния документ се изтъква, че пандемичният план на Италия не е актуализиран от 2006 г. и тъй като не са били подготвени, при първия отговор болниците са изпаднали в хаос и е трябвало да импровизират.

Документът е премахнат по молба на Раниери Гуера, асистент на генералния секретар на СЗО за стратегическите инициативи. Гуера е бил генерален директор за превенция към Министерството на здравеопазването на Италия между 2014 и края на 2017 г. Следователно той е бил отговорен за актуализирането на плана при пандемия в съответствие с новите насоки на СЗО и Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията. Гуера е сред учените, които участват в оперативния щаб за борба с коронавируса към италианското правителство.

Остарелият план е важен елемент от предварителното разследване на прокуратурата в Бергамо - регион Ломбардия, най-тежко засегнатият по време на първата вълна. Прокуратурата разследва за възможна престъпна небрежност. Италия е с повече от 60 000 починали от коронавирус.

Разследващите също използват доклад, подготвен от пенсионирания генерал Пиер Паоло Лунели след първата вълна, в който се заключава, че повече от 10 000 души са починали вероятно заради липса на адекватни протоколи в борбата с пандемията.

Замбон, който работи в офиса на СЗО във Венеция, е бил привикан три пъти от прокуратурата да даде показания, но световната организация е попречила, заявявайки, че той и другите десетима, участвали в изготвянето на доклада, имат имунитет. Само Гуера е бил разпитан от прокуратурата в началото на ноември, но не се разкриват подробности от разпита.

 

 

Евелина Гечева
Евелина Гечева Отговорен редактор
Новините днес