Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обвиняемият руски войник помоли за прошка, но прокурорите поискаха доживотен затвор

19 май 2022, 16:58 часа • 6808 прочитания

Украинската прокуратура поиска доживотен затвор за първия руски войник, изправил се пред съда за военни престъпления в Украйна. В четвъртък обвинението призова 21-годишният Вадим Шишимарин да получи най-тежкото наказание, след като се призна за виновен за убийството на 62-годишен цивилен в първите дни на руската инвазия.

В крайна сметка делото в Киев беше отложено за утре, петък – то ще продължи от 11 ч. местно време. Причината, която обявиха съдиите, бе, че Шишимарин не е „готов за дебат“.

Днес руският войник поиска прошката на вдовицата на убития от него мъж и заяви, че съжалява за стореното. „Да, осъзнавам грешката си. Разбирам, че няма да можете да ми простите, но съжалявам“, каза той, цитиран от CNN, и добави, че чувства "срам".

Съпругата на 62-годишната жертва на Шишимарин го попита реторично: „Дойдохте да ни защитавате ли? От кого? Защитихте ме от съпруга ми, като го убихте ли?“, заяви тя с препратка към руската опорка, че Москва е нахлула в Украйна, за да освободи съседната страна от „нацисткото“ правителство.

„Заповядаха ни да тръгнем с цялата военна колона, не знаех какво ще последва“, отговори руският войник.

Той е застрелял мъжа на 28 февруари в Сумска област. Шишимарин е командвал подразделение в танкова дивизия, а конвоят му е бил атакуван. Той и други четирима войници откраднали кола и докато пътували близо до село Чупаховка, срещнали 62-годишния мъж - Олександър Шелипов. Според прокурорите Шишимарин получил заповед да убие цивилния и е използвал автомат Калашников. Москва продължава да отрича, че нейни военнослужещи са извършвали убийства на цивилни граждани.

Прокурорите дори представиха няколко оръжия в съда като доказателство за твърденията си. Попитан дали разпознава своя автомат, Шишимарин отговори с „да“.

Адвокатът на руския войник, който е назначен от Украйна, заяви пред BBC, че нито един представител на Русия не се е свързал с подсъдимия. Владимир Путин заяви, че „няма информация“ за случая, а Москва се оправдава с липсата на дипломатическо представителство в Украйна. 

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес