Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обвиниха руски войници в убийството на деветчленно семейство в Украйна

01 ноември 2023, 00:53 часа • 2448 прочитания

Двама руски войници са арестувани по подозрение, че са убили семейство от девет души, включително две малки деца, в дома им в окупирания от Русия източен украински град Волноваха.

Убийствата са извършени миналия петък през нощта и заподозрените са използвали автоматично оръжие със заглушители, за да убият семейството през нощта в съня им. ОЩЕ: В Донецк кадировци екзекутираха семейство от 9 души с деца заради битов скандал (СНИМКИ)

Исторически пробив - докъде?

Това е първият известен случай, в който Русия арестува свои собствени войници по подозрение в убийство на украински цивилни, откакто нахлу през 2022 г., въпреки многобройните доказателства, събрани от независими групи за защита на правата на човека, журналисти и ООН, които показват, че руските войници системно са извършвали военни престъпления по време на инвазията си в Украйна.

Още: Изтезания, изнасилвания и убийства: ООН с нови данни за руски военни престъпления в Украйна

Руските прокурори заявиха, че двамата задържани войници са от Далечния изток на Русия и че причината за убийствата изглежда са резултат от "вътрешен конфликт", съобщи БГНЕС. Шокиращи снимки, разпространени в интернет, на последствията от убийствата показват опръскани с кръв и простреляни тела в легла, като някои от тях все още са прегърнати.

Още: Путин даде акъл на Израел да пази цивилните в Газа (ВИДЕО)

Украински официални лица вече заявиха, че според тях руски войници са убили всички членове на семейство Капканец на 27 октомври, защото са отказали да им дадат къщата си. Украинското правителство заяви в изявление, че също е започнало разследване на престъплението. Астра, независим руски новинарски канал в Телеграм, цитира съседи на жертвите от Волноваха, които обвиняват руските войници за убийствата.

Още: ООН най-после призна убийства на пленници за руски военни престъпления

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес