Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Общо четирима зам.-министри и петима областни управители подадоха оставки в Киев

24 януари 2023, 15:18 часа • 3251 прочитания

Петима областни управители и четирима заместник-министри в Украйна се оттеглят от поста си на фона на няколко корупционни скандала, съобщи високопоставен служител в Киев.

Според Олег Немчинов, висш правителствен служител, сред тях са ръководителите на централната Днепропетровска област, североизточната Сумска област, южните Запорожка и Херсонска области, както и на региона около столицата Киев.

Немчинов съобщи и за уволнението на заместник-министър на отбраната, двама заместник-министри на развитието на общините и един заместник-министър на социалната политика. 

Министерството на отбраната обяви оставката на заместник-министъра Вячеслав Шаповалов, който е отговарял за логистичната подкрепа на армията. Оставката идва, след като министерството беше обвинено в подписване на договори за доставка на храни на завишени цени. Макар да нарече обвиненията "неоснователни и безпочвени", министерството заяви, че напускането на Шаповалов "ще запази доверието на обществото и международните партньори". ОЩЕ: Зам.-министър на Украйна подаде оставка заради храна за армията 

Заместник-ръководителят на президентската канцелария Кирил Тимошенко също беше сред оттеглилите се служители. Тимошенко заяви в социалните мрежи, че е подал заявление за напускане, като благодари на президента за "доверието и възможността да върши добри дела всеки ден и всяка минута". Той публикува своя снимка, на която държи ръкописно написано заявлението си за оставка, но не посочи причини за решението си.

Тимошенко беше замесен в няколко скандала по време на мандата си, включително през октомври миналата година, когато беше обвинен, че е използвал автомобил, дарен на Украйна за хуманитарни цели.

Главната прокуратура на Украйна обяви, че заместник-главният прокурор Алексей Симоненко се оттегля от поста. Както писахме, за Симоненко излязоха разкрития, че е прекарал 10-дневна ваканция в Испания в момент на действащо военно положение, когато е ограничено излизането на украински мъже зад граница. ОЩЕ: Украински прокурор подаде оставка заради почивка в Испания

Във видеобръщението си от понеделник президентът Володимир Зеленски обяви забрана за пътуване на длъжностни лица в чужбина с цел, която не е свързана с работата им. 

Обявените размествания идват, след като през уикенда беше уволнен украинският заместник-министър на развитието на общините, териториите и инфраструктурата, след като беше арестуван по подозрение в присвояване на средства. 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес