Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обещаната от Румъния ПВО система Patriot вече е в Украйна

03 октомври 2024, 16:19 часа • 557 прочитания

Системата за противовъздушна отбрана Patriot ("Пейтриът"), която Румъния обеща да предаде на Киев, пристигна в Украйна. Това заяви говорителят на румънското министерство на отбраната Константин Спину в коментар за радио „Свобода“.

Решението за прехвърляне на Patriot в Украйна беше окончателно одобрено от румънските власти миналия месец. „Потвърждаваме, че системата „Пейтриът“ е пристигнала в Украйна“, заяви Спину на 3 октомври.

Още: Първото посещение на Рюте като генерален секретар на НАТО е в Киев

Зеленски благодари

Ден по-рано украинският президент Володимир Зеленски изрази в социалната мрежа X благодарността си към всички държави, които съдействат за снабдяването на Украйна със системи за противовъздушна отбрана.

„Специални благодарности на Румъния за системите Patriot. Заедно можем да постигнем още по-голяма ефективност - можем да сложим край на руския терор, като съвместно сваляме "Шахед"-и и ракети“, написа той.

Общо съюзниците на Киев в НАТО са обещали 7 системи за противовъздушна отбрана. Бившият украински външен министър Дмитро Кулеба обаче по-рано посочи, че доставката на някои от обещаните системи Patriot се забавя.

Още: Кулеба: Още не са ни дали Patriot, свалянето на руски ракети не вкарва Запада във войната (ВИДЕО)

Източник: радио "Свобода"

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес