Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Обама обеща помощ на Атина, гърците го посрещнаха с протести и безредици (ВИДЕО)

16 ноември 2016, 08:11 часа • 1442 прочитания

В рамките на последното си пътуване в Европа като президент на Съединените американски щати Барак Обама обеща на Атина да убеди международните кредитори в необходимостта от преструктуриране на част на гръцкия дълг.

„Не можем да разчитаме на строгите икономии като стратегия“, подчерта Обама след преговорите, които проведе с гръцкия министър-председател Алексис Ципрас. На свой ред той напомни, че страната му се нуждае от дългосрочна реструктуризация на дълга за излизане от дълбоката икономическа криза.

Европейският стабилизационен фонд одобри по-рано преизчисляването на поредния транш от гръцкия кредит в размер на 2,8 млрд. евро. Решението бе прието на основание, че Атина постоянно демонстрира прогрес в провеждането на необходимите реформи. През лятото на 2015 г. гръцките власти постигнаха споразумение с кредиторите, което предполагаше отделянето на балканската страна допълнителна сума в размер до 86 млрд. евро, пише "Фокус".

В рамките на визитата на Обама в гръцката столица на протест излязоха няколко хиляди души, въпреки забраната на властите за организирането на демонстрации в рамките на двудневната визита на американския държавен глава. „Не ни е нужна протекция!“, „Янки, вървете си вкъщи!“ бяха само част от скандиранията, които отекнаха в Атина във вторник вечерта. Полицейските сили преградиха пътя на протестиращите към мястото, където се провеждаше срещата между двамата държавници.

Протестите преминаха в безредици, когато демонстранти с каски и противогази опитаха да пробият полицейския кордон с дървени бухалки и бутилки със запалителна течност. В отговор силите на реда използваха сълзотворен газ и шумови гранати. Властите подадоха данни, съгласно които протестиращите са били предимно представители на левите и анархистите в страната.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес