Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

NYT: Русия планира тестове на ракета с ядрен двигател (ВИДЕО)

03 октомври 2023, 11:46 часа • 2293 прочитания

Спътникови снимки и данни сочат, че Русия може би се готви да изпробва експериментална крилата ракета с ядрен двигател, а може би наскоро даже вече е изпробвала такава. Предполага се, че обсегът би бил хиляди километри.

Буревестник

Според анализ на New York Times - движението на самолети и превозни средства в базата в отдалечения арктически регион на Русия съответства на подготовката за тестовете на ракетата, известна като "Буревестник" или SSC-X-9 Skyfall, през 2017 и 2018 г.

През последните две седмици в района са били проследени и американски самолети за наблюдение, имало е и авиационни предупреждения към пилотите да избягват близкото въздушно пространство.

Според доклад на Инициативата за ядрена заплаха - група с нестопанска цел, фокусирана върху контрола на въоръженията - Русия преди това е провела 13 известни теста между 2017 г. и 2019 г., като всички те са били неуспешни. А неуспехите могат да бъдат смъртоносни. Ракета, изстреляна през 2019 г., се разби и в крайна сметка се взриви по време на опит за възстановяване, при което загинаха седем души, според американски официални лица, цитирани от NYT.

"Тя е екзотична - опасна е във фазата на тестване и разработване", казва Дарил Кимбъл, изпълнителен директор на Асоциацията за контрол на въоръженията. Не е ясно дали "Буревестник" е била тествана отново от 2019 г. насам, но дори и при успешно изстрелване, ракетата все още ще бъде на години разстояние от "оперативно разгръщане", добавя Кимбъл.

Още: Влак се вряза в руска ПВО система, войници на Путин загинаха

Досегашните тестове

При предишните тестове ракетата не успя да прелети разстояние, близко до проектирания обсег, който се оценява на около 22 500 км. Американски служители прецениха, че по време на най-успешния си тестов полет, продължил малко повече от две минути, ракетата е прелетяла 35 км, преди да се разбие в морето.

При друг тест ядреният реактор на ракетата не успя да се активира, поради което тя падна само на няколко километра от мястото на изстрелване. За да бъде тестът успешен, ядреният реактор на ракетата трябва да се задейства по време на полет, за да може тя да покрие много по-голям терен.

Още: Украйна: Прекъснахме производството на руски ракети с удара в Смоленск (ВИДЕО)

Какво може ракетата?

Според доклада на Инициативата за ядрена заплаха ракетата е "оръжие за втори удар със стратегически обсег", предназначено да бъде изстреляно след вълна от ядрени удари, които са унищожили цели в Русия. Ракетата може да носи конвенционална бойна глава, но на практика вероятно ще носи ядрен заряд, макар и по-малък от този на повечето други подобни оръжия. Ако бъде използвана по време на война, ракетата може да има потенциала да унищожи големи градски райони и военни цели, твърдят експерти.

Още: Руските ракети: Кои нанасят най-много щети и са най-трудни за сваляне от ПВО? (ВИДЕО)

Въпреки че Русия не е споделила почти нищо за конкретния дизайн на "Буревестник", диктаторът Владимир Путин заяви, че тя е с ядрена мощност. Смята се, че се изстрелва от ракетен двигател с твърдо гориво, след което по време на полета се активира малък ядрен реактор, което теоретично позволява на ракетата да остане във въздуха за неопределено време.

Снимка: Kremlin.ru

"Буревестник" е едно от шестте стратегически оръжия, заедно с други като балистичната ракета "Кинжал" и хиперзвуковия летателен апарат "Авангард", които Путин представи в реч през 2018 г. Той твърди, че оръжията могат да надделеят и да маневрират над съществуващите защитни системи на САЩ.

Още: Русия тества удар по САЩ с хиперзвукова ядрена ракета "Циркон"

Доказателствата

Визуалните доказателства за подготовката на тестовете включват сателитни снимки преди и след това. Снимки, направени сутринта на 20 септември, показват множество превозни средства, намиращи се на стартовата площадка в базата, включително камион с ремарке, което изглежда, че отговаря на размерите на ракетата. Заслонът, който обикновено покрива конкретната площадка за изстрелване, е преместен. До следобеда ремаркето е изчезнало, а заслонът е бил върнат обратно на първоначалното си място.

Допълнителни снимки, заснети на 28 септември, показват, че площадката за изстрелване отново е активна, с подобно ремарке и отново изтеглен назад навес, пише NYT.

На 31 август руските власти издават авиационно съобщение за "временна опасна зона", в което съветват пилотите да избягват част от Баренцово море край брега и на километри от мястото на изстрелването, известно като Панково. Оттогава срокът на действие на съобщението е удължаван няколко пъти, като в неделя се очакваше то да бъде в сила до 6 октомври. Русия издаде подобно известие преди изпитанието на "Буревестник" през 2019 г.

Освен това два руски самолета, специално използвани за събиране на данни от изстрелването на ракети, са били паркирани на около 160 км южно от площадката за изстрелване в началото на август, във военновъздушната база Рогачево, според анализ на сателитни изображения от норвежката екологична организация Bellona. Самолетите са собственост на руската компания за атомна енергия "Росатом". Според допълнителни сателитни снимки те са останали в тази база поне до 26 септември. По време на тестовете на "Буревестник" през 2018 г. самолети от същия тип също са били в близост.

Според платформата за проследяване на полети Flightradar24 - разузнавателен самолет на ВВС на САЩ RC-135W Rivet Joint също е изпълнил поне две мисии край бреговете на арктическия остров, където се намира площадката за изстрелване, на 19 и 26 септември. Двете мисии представляват леко повишение спрямо обичайната известна активност.

Силно секретният характер на инициативата "Буревестник" и отдалеченото място за изстрелване затрудняват определянето на това дали предстои изпитание, или оръжието може би вече е било наскоро повторно изпитано, а може би и двете. Макар че в миналото в арктическата база са провеждани изпитания на ракетата "Буревестник", Русия може да тества и само ракетния двигател или компонент от самата ракета.

Белият дом отказа да коментира констатациите на NYT. Експертите заявиха, че ракетата е опасна не само с възможността си да носи мощна ядрена бойна глава, но и с потенциала си да отделя вредни радиоактивни емисии, ако се взриви или се повреди по време на теста.

Ако бъде пусната в експлоатация, "Буревестник" ще се счита за част от руския ядрен арсенал, което я прави обект на Договора за намаляване на ядрените оръжия, подписан от Москва през 2011 г. Това споразумение ограничава общия брой бойни глави и носители, които страната може да разполага. Но тъй като срокът на действие на договора, известен като Нов СТАРТ, изтича през февруари 2026 г., ракетата може да допринесе за "неконтролируема надпревара във въоръжаването", ако няма ново споразумение, което да замени изтичащия договор, казва Кимбъл.

В крайна сметка, добавя той, изпитанието на ракетата ще бъде "знак, че Русия се движи в грешна посока".

Още: Близък до Путин: Да взривим ядрена бомба в Арктика и САЩ ще станат по-сговорчиви

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес