Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ново предложение за ЕК - на бивш председател на ПЕС

01 юли 2019, 08:35 часа • 3428 прочитания

Бившият председател на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и председател на Европейския парламент (ЕП) Мартин Шулц изненадващо даде ново предложение, с което да бъде разплетен възелът за новия председател на Европейската комисия, предаде Politico.

Шулц е предложил на португалския министър Антонио Коста да постави на масата следния вариант - Манфред Вебер, кандидатът на Европейската народна партия (ЕНП), която победи на европейските избори, но загуби места спрямо предишния Европейски парламент, да стане председател на ЕП за 5 години, вместо за 2,5 години, но в замяна да подкрепи Франс Тимерманс за председател на Европейската комисия (ЕК).

Припомняме, че Европейският съвет се събра на извънредно заседание по въпроса с наследника на Жан-Клод Юнкер начело на ЕК, както и за постовете на председател на Европейския парламент, на европейски върховен представител по външната политика и нов председател на ЕЦБ. За момента обаче разбирателство няма и заседанието продължава, като вариантите за нов председател на ЕК са Манфред Вебер и Франс Тимерманс. Интересен момент е, че германският канцлер Ангела Меркел е съгласна председател на ЕК да е Тимерманс, но масово премиерите на ЕНП, особено в Източна Европа, са против.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес