Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ново оръжие за милиарди от САЩ за Украйна, Полша отвърна на ядрената заплаха на Путин (ОБЗОР - ВИДЕО)

26 септември 2024, 09:51 часа • 5747 прочитания

САЩ планират да обявят до часове около 8 млрд. долара военна помощ за Украйна. Става въпрос обаче не за единна рамка, а за две отделни, предаде Reuters. По-късно пакетът бе обявен официално: Прецизни бомби и нова система Patriot: Байдън обяви какво влиза в огромния пакет за Украйна.

Първата рамка е от 5,5 млрд. долара и администрацията на действащия президент на САЩ Джо Байдън влезе в спешни разговори с Конгреса, за да обоснове отпускането на парите преди края на американската фискална година (30 септември). С тези пари всъщност ще се изтеглят оръжия от американските резерви – т.е. бърза доставка, в рамките на отделни пакети, каквато е американската практика. Очаква се Белият дом да побърза още повече с обявяването на голямата финансова рамка: Речно-сторено: САЩ даде ракети за F-16 на Украйна. Тръмп нападна Зеленски, че не искал мир

Втората рамка е от 2,4 млрд. долара – тя ще е под шапката на програмата за сигурност за Украйна, която САЩ поддържа. С тези пари вече ще се купува оръжие – т.е. ще се сключват договори, тепърва ще има производство и тогава доставки.

Новината за промяната на руската ядрена доктрина в смисъл, че Русия може да използва ядрено оръжие и срещу неядрени държави при определени условия, моментално предизвика силна реакция от Полша – в аспект на думите на украинския президент Володимир Зеленски, че Русия планира да атакува 3 украински АЕЦ. Полският президент Анджей Дуда подчерта, че ако Русия го направи, Полша и западните съюзници трябва да се намесят незабавно. "Ако има атаки, ще трябва да се намесим незабавно и чрез експерти", отбеляза Дуда, цитиран от полската информационна агенция PAP.

Путин вероятно възнамерява чрез свръхспецифичността на своите ядрени заплахи да вдъхне нов живот на залинялата информационна операция на Кремъл за дрънкане на ядрени оръжия и да генерира нова вълна от паника сред западните политици по време на особено критичен момент в западните политическите дискусии за това какви ограничения има пред използването на западно оръжие от Украйна. Представители на Кремъл рутинно отправят (тънко завоалирани) заплахи за ядрена война между Русия и Запада по време на ключови моменти в политическите дебати на Запад относно по-нататъшната военна помощ за Украйна, отбелязва в своя дневен анализ ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната). ISW отдавна поддържа позиция, че рискът Путин да използва ядрено оръжие заради войната в Украйна е минимален, но не и изцяло несъществуващ.

Още: Путин плаши наред: Иска промени в реда за използване на ядрено оръжие

Войната в Украйна: Развитие на бойните действия

Интензивността на боевете в Украйна рязко се покачи на дневна база. За денонощието на 25 септември на фронта в Украйна (без Курска област) е имало 189 бойни сблъсъка спрямо 154 на 24 септември. Освен това, руснаците са хвърлили 118 управляеми авиационни бомби (КАБ), но малко са намалили дневната доза артилерийски огън – 4600 артилерийски обстрела съгласно данните от сутрешната сводка на украинския генщаб.

Най-горещите направления са познати – Покровското, с цели 54 спрени руски пехотни атаки, като почти половината са в района на Селидово (ВИДЕО, 18+). Политическият анализатор на германския таблоид "Билд" Юлиян Рьопке твърди на база геолокализирани видеокадри от руското телеграм пространство, че руските части вече са поставили частично под контрол жп линиите южно от Селидово, откъм Украинск (КАРТА). Ръководителят на Донецката областна военновременна администрация Вадим Филашкин каза, че 2 от 3-те моста в Покровск са неизползваеми заради руски обстрел:

Другите много горещи направления са Кураховското – 25 отбити руски пехотни атаки, както и Лиманското – 21 руски пехотни атаки. Дори от сводката на украинския генщаб личи, че руските сили в Кураховското направление атакуват на първо място към Цукурино и Гирник т.е. целта е Селидово и обединение с Покровското направление. Превзето от руснаците е село Хостро и има опасност от обкръжение на украински части в район между Красногоровка и Григоровка.

Украинските източници в социалните мрежи продължават да говорят, че скоро украинската армия ще се изтегли от Угледар – най-южната точка на Кураховското направление и най-северната на Времеевското направление. Украинският телеграм канал Deep State отчита нов руски напредък при Водяне, на северния фланг на Угледар. Има неофициални данни, че 72-ра украинска бригада, която над 2 години защитава Угледар, е почнала да се изтегля към Богоявленка. Юлиян Рьопке вече критикува как бригадата не е ротирана от над 24 месеца (КАРТА). Руската армия постепенно поставя под артилерийски контрол логистичните пътища за украинските части в Угледар, има разширение на руската зона на контрол северно от Цукурино (потвърждава се с геолокализирани видеокадри в обзора на ISW), обобщава популярният руски военно-пропаганден канал "Рибар", според който в Лиманското направление руснаците стигнали до западните части на Макеевка, което с геолокализирани видеокадри потвърждава и ISW. Там непосредствената цел е река Оскол и "прерязване" на две на украинците позиции източно от нея, в посока Купянското напралвение на север и Лиман на юг.

Още: Западните колебания ще струват още един ценен стратегически град на Украйна (ОБЗОР – ВИДЕО)

В Харковското направление е имало само 3 руски пехотни атаки – там украинската армия държи инициативата, но не е в такава степен, че да ликвидира бързо руското предмостие по линията от Вовчанск на запад до село Глубоко (10-тина километра). Само че "Рибар" признава в обзора си, че украинците имат някои тактически успехи в различни точки на боеве, но те не били решаващи. Геолокализирани видеокадри от руски обстрели по нови украински позиции показват, че действително украинската армия стига до нови позиции във Вовчанск.

За Курска област особени новини няма – украинците атакуват повече, но няма потвърдено разширение на зоната им на контрол. Бодигардът на Путин и бивш губернатор на Тула Алексей Дюмин, който отговаря пряко за Курска област от руска страна, изрази увереност, че "в близко бъдеще" цялата област пак ще е под руски контрол, предаде ТАСС.

Още: Руските войници са пушечно месо заради командирите: Гневът на руските военни блогъри расте (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес