Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ново дъно: Русия за първи път използва срещу цивилни тежката авиобомба ОДАБ-1500 (ВИДЕО)

30 март 2024, 15:39 часа • 14891 прочитания

Руските сили за първи път са използвали в Украйна тежката авиобомба ОДАБ-1500 при бомбардировката си на село Голяма Писаровка в Сумска област.

Коресподентът на BILD Юлиян Рьопке, след анализ на публични данни, подчертава, че след пускането на бомбата в небето се е издигнал облак дим с височина 1 км.

По думите му използването на 1,5-тонна бомба в населен район е "ново дъно във войната на Русия срещу украинските градове".

ОДАБ е термобаричен снаряд от времето на СССР, който на около 10 метра преди попадение в целта изпуска запалима течност под формата на аерозол и я възпламенява. 

Още: Нов етап: Руснаците стреляха за първи път по Харков с модифицирана авиобомба с голям разрушителен ефект (ВИДЕО) 

"Това се нарича обемен взрив. Такива боеприпаси имат по-голяма разрушителна сила от класическите. Преди това руските въоръжени сили използваха ОДАБ, но с по-малка маса: от 170 до 500 кг", отбелязва Рьопке.

Обновено: Ден по-късно, на 31 март, началникът на Главно разузнавателно управление на Украйна Кирило Буданов заяви, че Русия действително е използвала подобни авиобомби и по-рано, така че това далеч не се явява първи такъв случай. 

"ОДАБ-1500 са използвани повече от веднъж - и то на първа линия. И когато течеше активната фаза от операцията на "Руския доброволчески корпус" и на легион "Свобода за Русия" (на руска територия), ОДАБ също беше използвана там", заяви Буданов, цитиран от "Канал 24". Така че според него използването на тази 1500-килограмова бомба не е нищо ново.

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес