Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новини в британската преса: САЩ местят F-35 за ядрени бомбардировки във Великобритания

31 август 2023, 15:09 часа • 21428 прочитания

Две ескадрили F-35, предназначени за извършване на тактически ядрени бомбардировки и събиране на разузнавателна информация, скоро ще пристигнат в Обединеното кралство. Те ще заменят изтребителите F-15. Тази информация се появи в британския вестник The Telegraph, но не само.

Новината е тема на британската преса като цяло - дори британският таблоид Daily Mail се занимава с нея. Той посочва, че новината за идването на F-35 е факт буквално дни, след като ВВС на САЩ са показали как британската им база в Съфолк може отново да приеме ядрени оръжия.

"Ядрена дилема": Война между Полша и Русия? Говори експерт по геополитика (ВИДЕО)

Според информацията в The Telegraph, F-35 ще дойдат до края на тази година или по някое време през 2024 година. Има планове да бъдат докарани до 54 изтребителя пето поколение. Става въпрос за изтребители, които летят на по-голямо разстояние от F-15 и имат стелт възможности.

"Потенциалното връщане на американските ядрени оръжия в Европа е доказателство, че Запада е влязъл в нова студена война и е сигнал за Русия, че САЩ са сериозни", каза о.з. полковник Хамиш де Бретън, бивш командир на Съвместните химически, биологични, радиологични и ядрени сили на САЩ и Великобритания.

Преди 2008 година, във Великобритания имаше 110 американски ядрени бомби, но те бяха изнесени.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес