Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новини от фронта в Украйна: Военна картина на светлини и сенки (ВИДЕО)

03 юни 2024, 10:30 часа • 4855 прочитания

Харковска област се превръща в сериозно предизвикателство за руската армия и има все повече сигнали, че там Украйна скоро може да постигне по-сериозен успех. Твърде рано е обаче да се твърди, че това ще се случи със сигурност в кратък период от време – защото има и данни, които подсказват, че не може да се очакват добри новини в бърз порядък и голямо количество.

Харковска област

(КАРТА) Само 12 от 100 души са останали без да бъдат убити или тежко ранени. Всякакъв вид обстрел – минометен, дронове, артилерия – това е посрещнало руска част, действаща и опитала да настъпи във Вовчанск, Харковска област. Това е основата на разказ на руски войник, участвал в атаката и публикуван от руския опозиционен информационен телеграм канал ASTRA. Напред, напред, напред – това е тактиката на руското командване, по думите му, и то независимо от загубите. Пушечно месо – напред, обобщава той, докато критикува тактиката, носеща огромни загуби. Именно това е акцент и в публикации на редица руски военно-пропагандни телеграм канали, които предричат скорошно украинско контранастъпление: Страх разтресе Z-каналите: "Украйна започна ново контранастъпление и то към Белгород"

От друга страна, един от известните украински профили в социалната мрежа X, публикува серия от съобщения, с които предупреждава, че специално боевете за град Вовчанск (Волчанск на руски език) са само началото. Напълно ясно е, че руснаците ще хвърлят още резерви и ще опитат да отрежат логистиката ни за Купянското направление, смята украинският източник – това е профил на войник от украинската морска пехота и източник на данни за популярната публична разузнавателна платформа OSINT. В няколко отговора към първоначалната публикция украинският морски пехотинец споделя свои кратки бележки, със снимки и видеа – те обаче се отнасят изключително до неговата зона за отговорност и не обхващат абсолютно всичко в Харковска област. Интересен щрих в данните е, че във Вовчанск руснаците използват предимно пехота и дори медицинските евакуации, които правят, много често са пеш. И този източник говори за активността на руската авиация и артилерия в граничната зона – как руснаците използват относителната безопасност зад границата (темата със западните оръжия на Украйна и за какво може да ги ползва) за обстрели.

В Сингапур, на азиатската конференция "Диалог Шангри-Ла", която е еквивалент на Мюнхенската конференция за сигурност, украинският президент Володимир Зеленски отново говори колко недостатъчно е от страна на САЩ да даде разрешение да се използват само HIMARS за удари по руски военни цели на руска територия. Основно оръжие на руснаците са бомбардировките с авиационни бомби и ракетните удари, които се извършват от излитащи от по-отдалечени военни летища самолети – а няма съгласие и разрешение от Запада Украйна да вземе мерки срещу това със западно оръжие. В дневния си анализ ISW (американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната) обръща внимание на темата и посочва, че вече има разрешение от около дузина западни държави Украйна да използва доставеното от тях оръжие за удари по руски цели на руска територия, но разрешенията са различни като мащаб – без никакви ограничения или с определени ограничения (вид оръжие, да се удрят само руски цели, които вече са използвани активно във войната – например украинците да обстрелят руска оръжейна система след като тя първо е обстреляла тях). На 2 юни обаче един от мрежата украински източници на OSINT публикува СНИМКИ от успешен украински удар по руска военна база и унищожена руска военна техника в Шебекино, Белгородска област - на руска територия:

Макар украинският генщаб отново да отчита по-ниска руска пехотна активност в Харковска област (2 пехотни атаки за 2 юни), това не означава, че тя напълно е прекратена. Пример е успешна украинска операция с дронове срещу руска бронирана техника при Стариця – точка на северозапад от Вовчанск, почти на брега на река Вовча (Волча), която руските сили така и не успяха да преминат, а тя е естествена защитна преграда за над половината от града:

В центъра на Вовчанск украинската армия безмилостно обсипва с бомби всяка по-голяма позиция, която руснаците опитват да установят и тази тактика допринася за увеличаващите се трудности пред руската армия в този участък на фронта:

Войната в Украйна: Извън Харковска област

Съгласно сводката на украинския генщаб за 2 юни, интензивността на боевете по целия фронт отново се понижава. За деня украинците са отчели общо 60 бойни сблъсъка, с 13 по-малко на дневна база. Единственото направление, където е имало двуцифрен брой руски пехотни атаки, е Покровското – 17 отбити руски пехотни атаки. Тук основните боеве са били в най-северната част на линията на боевете – селата Сокол и Новоалександровка. Сокол се намира малко по-на юг от Новоалександровка и е важна точка за подсигуряване на фланга на руската армия, опитваща да превземе Новоалександровка и да си осигури изходна точка за настъпление на север и североизток, към Константиновка и Часов Яр. В покрайнините на Сокол вече има военни действия, твърди руският военен блогър и пропагандист Семьон Пегов. Руското военно министерство официално обяви Уманско за превзето (на юг, преди Яснобродовка) и съобщава за украински контраатаки при Сокол и Новоалександровка, но твърди, че са неуспешни.

При Часов Яр, в Краматорското направление, няма сериозни промени – от данните на украинския генщаб обаче е видимо, че руснаците отново опитват да пробият през фланговете (на север: Калиновка; на юг: линията Клещеевка – Андреевка). Политическият анализатор на германския таблоид „Билд“ Юлиян Рьопке анализира видеокадри от Калиновка и канала „Северски Донец – Донбас“, които показват удар с дрон срещу руска щрумова група от десетина души. (КАРТА) Видимо е, че има окопи, но руснаците минават и биват "разтоварени" без някой да стреля от окопите, което кара Рьопке да поставя въпроса има ли достатъчно украински войници за всички необходими позиции:

В Северското направление, което се явява северен фланг на Краматорското, украиците са извършили успешен обстрел срещу завода "Кнауф" в Соледар. Щетите във военна техника за руснаците изглеждат значителни, по неофициални руски данни има загинали 4 руски войници и 7 ранени - а за 2 юни в Северския участък на фронта има 7 отбити руски пехотни атаки при Виймка и Роздоловка, без значителни промени в ситуацията като цяло от доста време насам:

По-тихо е и в Кураховското направление – най-горещите боеве са в Красногоровка, украинският генщаб съобщава за 5 отбити руски пехотни атаки и има още 1, резултатът от която засега не е ясен. Популярният украински телеграм канал Deep State съобщи вчера привечер за руски напредък в самата Красногоровка – руските сили са заели нови позиции там. Същевременно, украинският военен анализатор и о.з. полковник Константин Машовец, който е служил в украинския генщаб, обръща внимание в нов свой анализ на ситуацията в южната част на Донецка област и Запорожка област, т.е. основно Кураховското направление, включително обаче и откъм Угледар. Според Машовец, в това направление руснаците имат "съкрушително превъзходство в сили и техника" - той изброява 6 руски бригади (една бригада се състои от 3000-5000 души), отделно 21 полка от различни видове (мотострелкови и танкови) и други формирования. Машовец счита и, че Кураховското направление е най-удобно за руската военно-щурмова авиация, защото руските военно-авиационни бази са много близо (Ейск, Таганрог, Кущевская, Ростов).

Украинският военен анализатор отбелязва следното – руснаците имат успехи, но и затруднения в настъплението си откъм Маринка към Курахово. Конкретно – Нетайлово е в техни ръце т.е. осигурена е подкрепа за руските сили в най-южната част на Покровското направление за настъпление към Яснобродовка. В този район Невелско още се държи, но от югоизток руснаците имат редица позиции. По-голямата част от Парасковеевка също е в руски ръце, според Машовец, а падането на това село ще отвори път към Константиновка (да не се бърка с едноименния град в близост до Часов Яр) и към Курахово. Популярният руски военен телеграм канал "Рибар", създаден от бившия говорител на руското военно министерство Михаил Звинчук, обаче констатира, че в Парасковиевка боевете са много тежки, но и че тук руснаците могат да се справят по-бързо при добра координация между пехотните щурмови групи и прикриващата ги артилерия и дронове. Основните руски затруднения са в Красногоровка – там северните части на населеното място се държат от украинската армия, както и при Григоровка, където руснаците още не могат да влязат, констатира Машовец. "Рибар" потвърждава трудностите за руснаците в Красногоровка – в северните части е "сложно", защото украинците имат позиции на висок терен откъм Нетайлово. А Машовец дава своето заключение – макар да има огромно превъзходство в Кураховското направление, руската армия напредва много бавно и не може да мине по-далеч от село Победа в посока на запад към Угледар, както и да преодолее Красногоровка, заради което няма сигурност на фланговете. Затова и според украинския анализатор това направление ще е на второ място в руската лятна офанзива, след Краматорското направление (превземането на Часов Яр и поглед към Славянск, Краматорск и Торецк).

Противоречиви са твърденията на украинците и руснаците за участъка на фронта "Времеевски" - на границата между Донецка и Запорожка област, по линията от юг на север: Бердянск – Велика Новоселка – Угледар. Украинският генщаб твърди, че по линията Урожайно – Старомайорско (9 километра южно от Велика Новоселка) ситуацията е под контрол. "Рибар" казва, че по-голямата част от Старомайорско е превзета от руснаците, но в Урожайно затрудненията пред руската армия са по-големи, защото украинците имат повече дронове – там руските сили имат позиции само в покрайнините.

The Washington Post публикува материал на база данни от украински полеви командири, които разказват, че им се налага да извършват допълнително обучение на новодошли мобилизирани на фронта. Причината – липсват им необходимите умения. Това отново поставя въпрос за инструктори от НАТО, които да помагат и да не се налага новобранци да бъдат учени в движение в условия на пълномащабни бойни действия, което може нерядко да им струва живота. ISW обаче отчита, че все пак Украйна действа по-правилно и опитва да поправи пропуски в обучението дори в крайна фаза, директно на фронта, докато Русия не се грижи особено за това – така че при новобранците броят на руските жертви е и ще е значително по-голям.

ОЩЕ: Руснаците закъсаха в Харковска област, западното оръжие действа (ВИДЕО)

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес