Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новият премиер на Малта обеща промяна и справедливост за Дафне Галиция

13 януари 2020, 08:52 часа • 1958 прочитания

Върховенство на закона и диалог с парламента. Това обеща новият премиер на Малта Робърт Абела. Синът на бившия президент на Малта Джордж Абела ще положи клетва в понеделник, предаде AFP.

Той не спомена конкретно случая с убитата разследваща журналистка Дафне Галиция, но от думите му стана ясно, че е решен да накаже виновните.

Въпреки заявките за промяна, вече се появиха обвинения, че Абела продължава политиката на предшественика си на поста Джоузеф Мускат.

Граждански движения вече призоваха новия премиер да се бори с хазарта и офшорните компании в страната.

Какво разказа пред Actualno.com за дълбоката корупция и безнаказаността в Малта синът на Дафне Галиция - Матю, прочетете тук.

Робърт Абела спечели надпреварата в Лейбъристката партия с 57,9% от гласовете. Той победи 56-годишния хирург Крис Ферне с повече от 2500 гласа. Около 17 500 членове на Лейбъристката партия участваха в партийния вот.

По време на победната си реч 42-годишният адвокат призова партията да "работи заедно за единство".

Припомняме, че управляващата партия на Малта избра нов лидер и премиер, който заменя Мускат, подал оставка във връзка с жестокото убийство на разследващия журналист Дафне Галиция през 2017 г.

Трима души са съдени за извършване на убийството, а известен бизнесмен е обвинен в съучастничество.

Неразкритото убийство предизвика истинска политическа буря в страната и доведе до оставките на водещи фигури в правителството, а впоследствие и на премиера Мускат.

Илия Лазаров
Илия Лазаров Отговорен редактор
Новините днес