Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Новият ЕС прокурор - повече бюрокрация или пробив в борбата с измамите?

11 октомври 2016, 12:20 часа • 1149 прочитания

Най-вероятно през тази седмица Европейският съвет ще одобри установяването на нов, общоевропейски прокурор (EPPO), който да има правото да разследва измами с европейски фондове и с ДДС в рамките на целия ЕС. Това твърдят източници от Брюксел, цитирани от Politico.

Ако одобрението стане факт, прокурорът и неговата администрация ще започнат работа през 2018 година. Идеята за новата институция беше залегнала още в Лисабонския договор и през 2013 година ЕК отправи официално законодателно предложение за създаването на новата прокуратура. Досега обаче отделните страни-членки не показваха особено желание да бъде създадена такава транснационална правна структура. Затова и Европейският съвет т.е. държавите-членки поискаха всяка страна-членка да има прокурор, който да работи с общоевропейската структура и да отговаря за случаите в родната си държава, а не централизирана прокуратура от Брюксел да има право да разследва измами с еврофондове и ДДС.

Само 40% от случаите на измами с еврофондове, разследвани от ОЛАФ, в крайна сметка се поемат от „национални” прокурори. Ниският процент се обуславя с неспособността на националните прокурори да поемат трансгранични случаи.

Според официални данни през миналата година измамите с еврофондовете са в размер на 638 млн. евро, а измамите с ДДС се изчисляват на поне 50 млрд. евро годишно.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес