Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нови санкции: Русия ще я заболи много - украинска идея как да стане

09 ноември 2022, 15:46 часа • 11452 прочитания

Деветият пакет санкции на Европейския съюз трябва да има основен фокус политическите партии в Русия, които подкрепят политиките и действията на руския диктатор Владимир Путин. Това заяви председателят на Комисията по икономическо развитие на украинския парламент Дмитро Наталуха в изслушване пред Комисията по икономическите и парични въпроси на Европейския парламент (ECON).

Наталуха обясни какъв е търсеният ефект - санкции върху хора от средното управленско ниво в Русия, без които режимът на Владимир Путин не може да съществува. По украински изчисления, това са 4 000 000 души - партийни членове и обвързани например с "Единна Русия", които са директори на някакво ниво в държавни компании, предприятия, федерални структури, дори държавни/общински училища, детски градини.

Украинският депутат даде и конкретен пример - бившата звезда на "Арсенал" Андрей Аршавин, който остава в спомените на феновете на "топчиите" с 4-те си гола в един мач срещу "Ливърпул" на "Анфийлд" (краен резултат 4:4). Наталуха посочи, че Аршавин има имущество зад граница и то в Европа, а замразяването му със сигурност ще го засегне. Такива примери - на хора от средно управленско ниво в Русия, които имат активи в Европа, има много, увери украинският депутат. "Това ще е исторически пробив", смята Наталуха, визирайки вариантът, в който украинската идея стане санкция от ЕС.

ОЩЕ: Ефектът на санкциите на ЕС върху Русия: Оценки с примери и числа

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес