Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нови руски удари: Украйна свали 44 от 50 ракети, една падна и в Молдова

31 октомври 2022, 12:05 часа • 9820 прочитания

Два дни след като украинците атакуваха няколко кораба от Руския черноморски флот - включително втория най-голям, Москва  отвърна с ракетни атаки в различни точки на Украйна. В понеделник сутрин са се чули най-малко 5 експлозии в столицата Киев, като са били ударени ключови инфраструктурни обекти, а част от града е без ток и вода.

Повредени са общо 18 съоръжения - повечето от които енергийни, в 10 региона на страната, обяви премиерът Денис Шмигал. Ранени са най-малко 13 души, няма данни за загинали.

Украинските военни са унищожили 44 от общо 50 вражески ракети, изстреляни от северната част на Каспийско море и Волгодонск (Ростовска област), съобщиха ВВС на украинските въоръжени сили в понеделник. Става въпрос за времевия интервал от 7 до 9 ч. местно време.

"В 07:00 ч. на 31 октомври руските окупатори предприеха няколко вълни от ракетни атаки срещу критичната инфраструктура на Украйна. От стратегическите самолети Ту-95/Ту-160 от северната част на Каспийско море и Волгодонск бяха изстреляни 50 крилати ракети Х-101/Х-555", се казва в съобщение в канала им в "Телеграм".

44 крилати ракети бяха унищожени от силите и средствата на ВВС в зоните за на Командването на ВВС "Център" (18), на ВВС "Юг" (12), на ВВС "Изток" (9), на ВВС "Запад" - (5!)", добавиха още от Въоръжените сили.

Руснаците са нанесли удари по Днепърската водноелектрическа централа в Запорожие, щети има и по ВЕЦ Кременчуг. Все още не са ясни конкретните размери на пораженията, не са оповестени и данни за загинали и пострадали.

В столицата Киев е засегнато енергийно съоръжение, което захранва около 350 хиляди апартамента, съобщи в „Телеграм“ кметът Виталий Кличко. Той каза, че много части от града са без ток и водоснабдяване заради ударите на руснаците, а работници от енергоснабдяването работят за възстановяване след повредата. 80% от жителите на Киев са без вода, добави Кличко по-късно.

Заради масирания обстрел на критичната инфраструктура от руските окупатори в понеделник сутринта в Украйна се въвеждат извънредни прекъсвания на електрозахранването, съобщи заместник-ръководителят на канцеларията на президента Володимир Зеленски - Кирило Тимошенко.

Ръководителят на Киевската регионална военно-гражданска администрация Алексей Кулеба призова жителите на града да не напускат укритията си и да стоят на безопасни места. Към 10:30 ч. сирените за предупреждение от въздушна атака продължават да работят в половината от Украйна – на юг, изток и североизток, както и в Киевска област.

Припомняме, че на 10 октомври столицата на Украйна беше поразена от десетки руски ракети. Тогава в цялата страна загинаха най-малко 19 души, а над 100 бяха ранени.

Взривове днес са се чули още в регионите на Запорожие, Харков, Одеса, Лвов, Хмелницки, Житомир, Кировоград, Черневци и др. ПВО системите работят в Полтава, Виница и Днипропетровск.

В Харков метрото е спряло работа заради експлозиите. Кметът на града Игор Терехов обяви в "Телеграм", че руснаците са ударили ключова инфраструктура. Същото съобщават и от Черкаската областна администрация.

Губернаторът на Кировоградска област Андрий Райкович и губернаторът на Черновицка област Руслан Запаранюк също съобщиха за удари по енергийни съоръжения в техните региони. Информацията за жертвите и нанесените щети е в процес на уточняване.

Губернаторът на Днепропетровска област Валентин Резниченко съобщи в "Телеграм", че благодарение на защитниците от въздушното командване "Изток" са свалени 9 руски ракети. Нанесени са обаче и "сериозни поржения" по ключова инфраструктура в Днипро и Павлоград.

Междувременно губернаторът на руския регион Белгород (граничен с Украйна) Вячеслав Гладков съобщи за ракетни атаки в канала си в „Телеграм“. „В градския район Шебекински е обстрелвано село Красное. Няма пострадали. Фрагменти от снаряди са попаднали в прозорците и фасадите на две частни домакинства“, добави той.

Сутринта в Молдова една от ракетите на руснаците е паднала в гр. Наславча, окръг Окница (на границата с Украйна). Това съобщават от Министерството на вътрешните работи в Кишинев. 

"Тази сутрин ракета, свалена от украинската зенитна система, падна в северния край на град Наславча в Република Молдова, който е на границата с Украйна. Към момента няма регистрирани жертви, но прозорците на няколко къщи в Наславцея са унищожени. Украинските власти уведомиха, че тази сутрин е имало атака с дрон по язовир Днестровц на територията на Украйна, който се намира на разстояние 10 км от язовир Наславча. Руската атака не е засегнала язовира, но електрическите компоненти, свързани с украинския язовир, са били атакувани. Украинските власти обявяват, че няма опасност от наводнения", гласи съобщението от Молдова.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба осъди руските атаки. "Поредната порция руски ракети удря критичната инфраструктура на Украйна. Вместо да се бие на бойното поле, Русия се бие с цивилни. Не оправдавайте тези нападения, като ги наричате "отговор". Русия прави това, защото все още има ракети и желание да убива украинци", написа той в Twitter.

ОЩЕ: Киев: Русия е използвала 2/3 от високоточните си ракети в Украйнa

В Харков метрото е спряло работа заради експлозиите. Кметът на града Игор Терехов обяви в "Телеграм", че руснаците са ударили ключова инфраструктура. Същото съобщават и от Черкаската областна администрация.
Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/europe/nova-raketna-ataka-po-kiev-chast-ot-grada-e-bez-tok-i-voda-news_1833848.html © Actualno.com
Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес