Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нови разкрития: Атаките в Лондон е можело да са далеч по-кървави

06 юни 2017, 07:50 часа • 2392 прочитания

В автомобила на нападателите, които извършиха кървавия атентат в Лондон на 3 срещу 4 юни, са открити бутилки със запалителна течност, съобщи Sky News, позовавайки се на свои източници.

По последни данни в резултат на атентатите на "Лондон Бридж" и до Бороу Маркет загиват седем души, а 48 са ранени. Нападателите са били ликвидирани от полицията. Извършителите на терористичните атентати в Лондон са Рашид Редван и 27-годишният Хурам Бат, съобщи Скотланд Ярд.

Според ирландската телевизия RTE Рашир Редван е живял известно време в Южен Дъблин. Той се е оженил за британска през 2011 г. в Ирландия. През 2016 двойката се разделя. Британският ежедневник The Guardian уточни, че той е бил майстор сладкар.

Иначе лондонската полиция освободи десет от задържаните. Те бяха задържани в неделя при обиски в квартал Баркинг в източната част на Лондон. От този квартал са двама от тримата извършители на атентатите – Хурам Шазад и Рашид Редван. Другите двама от арестуваните бяха освободени по-рано.

Междувременно американският гигант Apple обяви, че оказва съдействие на властите във Великобритания във връзка с разследването на атаките в Лондон. Изпълнителният директор на Apple Тим Кук обясни, че става въпрос за предоставяне на достъп до данни от устройствата на Apple, необходими на разследващите органи.

"Не мога да разкрия подробности около това", поясни Кук, но уточни, че криптирането на данните в производствените звена на компанията, е от особено значение с оглед на засилените хакерски атаки. "Това се случва през цялото време, навсякъде. Ние обаче винаги се стремим да бъдем една крачка напред пред хакерите," каза той.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес