Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нови проливни дъждове влошиха бедствието в Окланд

01 февруари 2023, 05:29 часа • 1551 прочитания

Нови проливни дъждове доведоха до хаос в новозеландския град Окланд, където паднаха дървета, бяха наводнени още домове и затвориха основни пътища.

Метеоролозите съобщиха, че за 24 часа са паднали повече дъждове, отколкото за месец, които са засегнали пътищата и железопътния транспорт, докато регионът се възстановява от смъртоносните наводнения миналата седмица.

Четирима души загинаха, а хиляди домове бяха повредени от проливните дъждове в петък.

На жителите в уязвимите райони беше казано да се подготвят за евакуация, ако се наложи.

В Нортленд, най-северния регион на страната, където се очакваха "безпрецедентни" валежи, беше отменено извънредно положение с предпазни мерки.

Кметът на Окланд Уейн Браун заяви, че прогнозираните проливни дъждове "могат да бъдат по-опасни от петъчните" поради претоварените системи за оттичане на дъждовна вода в региона.

През нощта магистралите отново бяха наводнени, а няколко шофьори останаха блокирани по улиците и бяха принудени да изоставят автомобилите си.

Новозеландската метеорологична служба MetService съобщи, че макар ситуацията вече да се е успокоила, на други места до късния следобед в сряда все още са възможни гръмотевични бури и проливни дъждове.

В момента най-голямо безпокойство буди ситуацията в Коромандел и Залива на изобилието, където остава най-висока степен на предупреждение за проливни дъждове.

Физическото присъствие в училищата в Окланд беше преустановено още миналата седмица до 7 февруари в очакване на по-нататъшни лоши метеорологични условия и необходимостта пътищата да бъдат разчистени, за да се ремонтира важна инфраструктура, пише БГНЕС.

ОЩЕ: Наводнения в Нова Зеландия, летището е под вода (ВИДЕО)

Мартин Стоянов
Мартин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес