Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нови оръжия за Украйна: Системи за сваляне на дронове, модерен БТР и най-скорострелната гаубица в света (ВИДЕО)

10 януари 2023, 07:40 часа • 23047 прочитания

Западната военна помощ за Украйна продължава да идва с пълна сила. След като вече е ясно дори откъде ще бъдат доставяни бронираните машини "Брадли" за украинците – през България, официално беше обявен и нов договор за доставка на друго оръжие.

Става въпрос за договор за 40 млрд. долара за доставка на антидрон ракетните системи Vampire. Доставката беше обявена от производителя на системите – L3Harris Technologies. Ще бъдат доставени 14 системи, като те ще бъдат инсталирани на подходящи за целта превозни средства тоест ще са мобилни. Очаква се доставката да стане факт до средата на 2023 година.

Освен за сваляне на дронове, системите може да се ползват за поразяване на наземни цели.

Отделно, Пентагона обмисля да изпрати на Украйна и бронирани машини "Страйкър" (Stryker). Възможно е те да бъдат част от следващия американски пакет с военна помощ за Киев. Повече яснота се очаква през следващата седмица, пише Politico.

"Страйкър" не е толкова мощен, колкото танк, но е далеч по-маневрен и може да се ползва в условия на сняг, блатисти и кални терени. Той има характеристики както на танк, така и на БТР.

Пред популярния шведски вестник "Афтонбладет" шведският премиер Улф Кристерсон пък коментира, че Швеция обмисля дали да даде на Украйна артилерийски системи Archer (Арчър). Тези системи са определяни като "най-скорострелните гаубици в света".

Италианският Канал 5 спекулира, че е възможно Италия да даде на Украйна ПВО "Мамба" (Mamba) и ракети Aspid, но не и преди февруари, 2023 година. ПВО-то се ползва предимно за защита на пристанища от въздушни удари.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес