Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нови детайли около убийството на словашкия журналист Ян Куциак

28 октомври 2019, 19:45 часа • 3060 прочитания

Словашки бизнесмен, обвинен в убийството през 2018 г. на разследващия журналист Ян Куциак, изглежда е решил да го убие, след като не успял да намери „никаква мръсотия“, която да използва като изнудване. Според словашките медии това става ясно от копие на обвинителния акт.

Куциак разследваше бизнес дейностите на строителния предприемач Мариан Кочнер, предполагаем поръчител на убийството, когато той и годеницата му Мартина Кушнирова бяха разстреляни в дома им в близост до столицата Братислава.

Двойното убийство предизвика масови антиправителствени протести, които принудиха тогавашния премиер Робърт Фицо да подаде оставка и проправи пътя към избора на либералната антикорупционна активистка Зузана Чапутова за президент през март.

Прокурорите повдигнаха обвинения срещу Кочнер за "поръчване на убийството" на Куциак, според изтеклия обвинителен акт, , публикувано от няколко водещи словашки медии.

Яна Токольова, говорител на специалната прокуратура, отказа да потвърди автентичността на документа при контакт с АФП в понеделник.

В документа от 93 страници се посочва, че Кочнер не успял да намери „никаква мръсотия“ на журналиста, за да го дискредитира, което накарало обвиняемия „да реши да се отърват физически от Ян Куциак и по този начин да предотврати по-нататъшното разкриване на неговите (на Кочнер) дейности“.

На четири други лица също бяха повдигнати обвинения във връзка с убийството, включително един заподозрян, който е сътрудничил на следователите в замяна на сделка с прокуратурата.

"Ако бъде осъден, обвиняемият е изправен пред минимум 25 години или доживотен затвор", каза Токольова.

Разследващите разкриха, че Кочнер е обменил хиляди съобщения с висши държавни служители, включително с бившия държавен секретар на министерството на правосъдието Моника Янковска, в опит да спечели благосклонност от страна на съдиите.

Янковска беше принудена да подаде оставка през септември и е пред дисциплинарно производство.

Тодор Беленски
Тодор Беленски Отговорен редактор
Новините днес