Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нова версия за катастрофата с руския Ту-154: Пилотска грешка заради повредени задкрилки

28 декември 2016, 08:00 часа • 4624 прочитания

Невъзможност да бъдат прибрани задкрилките на катастрофиралия по Коледа военен самолет Ту-154 в Черно море може би е довела до трагедията. Това твърди руският вестник "Комерсант", който се позовава на информация от откритата черна кутия на машината.

Независимо от това, източникът на "Комерсант" съобщава, че записващото устройство е регистрирало отказ на системата за почистване на задкрилките на Ту-154, които осигуряват допълнителна подемна сила на крилата на пътническия самолет при излитане. Опитвайки се да компенсира възникналата в резултат на това ситуация на пикиране, пилотите са са наклонили носа на самолета прекомерно, което е довело до падането. Версията е, че при прекалено изтегляне на щурвала пилотите са форсирали твърде много двигателите и това е довело до достигане на свърхкритичен ъгъл и самолетът е паднал като камък към водата.

Вестникът отбелязва също така, че според експерти в областта на авиацията, неприбраните задкрилки са "неприятен инцидент", но не и такъв, който може да доведе до катастрофа. Такава ситуация се случва често и пилотите, управляващи Ту-154, я тренират на тренажори. Според разработения протокол за такива случаи, при отказали задкрилки самолетът се стабилизира с помощта на щурвала, а пилотите докладват незабавно за проблема на диспечерите и трябва да се върнат незабавно на летището, от което са излетяли.

По-рано беше съобщено, че са открити всичките три черни кутии на ТУ-154, припомня БГНЕС. Първоначалният анализ на записите позволи да се ограничи списъкът на причините за катастрофата, съобщи руското министерство на отбраната. Въпреки това, министерството отбеляза, че окончателните изводи за причините за катастрофата ще направи държавна комисия, след разглеждане на всички възможни фактори.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес