Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нова и опасна тактика: Трафикантите изхвърлят мигрантите в Егейско море

28 август 2024, 11:10 часа • 770 прочитания

Нова и опасна тактика са възприели контрабандистите, превозващи мигранти от Турция до източните острови на Гърция. Тя е забелязана от гръцките власти, пише Kathimerini, позовавайки се и на материал на Associated Press.

Каква е тя?

Гръцките власти са идентифицирали два случая, в които трафикантите изхвърлят някои пътници от техните моторни лодки в морето. Целта е да избегнат залавянето им от преследването на бреговата охрана.

Друга опасна тактика

Гръцките власти отбелязват, че контрабандистите използват моторни, а не крехките надуваеми лодки с малки двигатели, които предпочитаха от години.

Миналата седмица пък бреговата охрана откри огън, убивайки един мигрант, след като се твърди, че моторна лодка се блъсна в кораба им в източното Егейско море по време на преследване. ОЩЕ: Гърция: Брегова охрана откри огън по лодка за трафик на мигранти

Гръцката брегова охрана съобщи във вторник, че в един случай през уикенда палестинец и афганистанец, пилотиращи моторна лодка, също са се опитали да блъснат преследваща ги патрулна лодка край остров Кос. В него се казва, че след това предполагаемо са принудили петима пътници да скочат в морето, бягайки към острова, докато бреговата охрана е спряла, за да спаси мигрантите.

Тридесет мигранти от лодката по-късно бяха открити на сушата, докато двамата заподозрени контрабандисти бяха арестувани.

Новите маршрути

Контрабандните банди се адаптираха през последните месеци, за да се справят със строгия полицейски контрол на Гърция в източните води на Егейско море. Освен агресивното използване на мощни моторни лодки, те също са следвали нови маршрути през централното Егейско море на фона на увеличение на мигрантите, които правят много по-дългото пътуване от Либия до южния гръцки остров Крит.

Мигрантският поток

Според данни на Агенцията на ООН за бежанците около 31 500 мигранти са пристигнали нелегално в Гърция досега тази година. Това е малко по-малко от броя, достигащ до Италия и Испания, основните портали за хора, опитващи се да влязат нелегално в Европа. ОЩЕ: Със 70 % е намалял миграционният натиск към България

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес