Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Нова ескалация на протестите в Хамбург: Подпалиха полицейски коли (СНИМКИ)

07 юли 2017, 10:56 часа • 1629 прочитания

След няколко часа на относително спокойствие в сутрешните часове на петък ситуацията в северния ханзейски град Хамбург отново ескалира, съобщава националният ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Автомобили на полицията са в пламъци, след като демонстранти са хвърлили по тях самоделни запалителни бомби, уточни говорител на правоохранителните органи.

Нападната е сградата на едно от полицейските управления в Хамбург. В различни части на града още от ранните часове започнаха протести на опонентите на политиката на държавите от Г-20. Съобщава се за сблъсъци, пише още "Фокус".

След седмица на протести и демонстрации, в които не липсваха сблъсъци с полицията, в северния ханзейски град Хамбург в петък, 7 юли, ще бъде даден старт на двудневната среща на „групата на двайсетте“.

В навечерието на форума бе проведена и най-мащабната демонстрация – „Добре дошли в ада“. Протестът ескалира за отрицателно време – бяха издигнати барикади, а участниците хвърляха бутилки по полицейските служители. В резултат правоохранителните органи използваха водна струя срещу демонстрантите.

Властите съобщиха за най-малко 76 ранени полицейски служители и „многобройни“ пострадали от страна на протестиращите.

„В момента тече операция срещу буйстващи хора“, които хвърлят коктейли „Молотов“ и подпалват автомобили в близост до полицейски участък, уточни Федералната полиция.

Властите също така обявиха, че протестиращи са блокирали няколко улици и т. нар. трансферни коридори – пътища, определени за по-бързото придвижване на делегатите между отделните срещи в рамките на Г-20, пише още БГНЕС.

В четвъртък обявен като мирен протест на около 12 000 души срещу глобализацията прерасна в сблъсъци с полицията.

Actualno.com припомня, че по-късно днес ще започне двудневната среща на лидерите от Г-20, която ще се фокусира върху търговията, тероризма, климатичните промени и други. Самият Хамбург е бастион на леви радикали и полицията от дълго време се подготвя за изблици на насилие по време на срещата.

Снимки: Getty images/Guliver

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес