Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Норвегия забрани на Ролс Ройс да продаде свой завод на Русия

26 март 2021, 17:37 часа • 2374 прочитания

Правителството на Норвегия издаде постановление, с което задължава британската компания „Ролс Ройс” да прекрати продажбата на завода за двигатели „Bergen Engines” на руския Трансмашхолдинг, предава РИА Новости.

Освен това трябва да бъде спряно всяко прехвърляне на акции, активи, имущество, производствени или технологични данни, както и други права на „Bergen Engines” или неговите дъщерни дружества на Трансмашхолдинг, се казва в съобщение за медиите.

На 18 март правителството на Норвегия реши, че има достатъчно основания да прекрати сделката по продажбата на „Bergen Engines”, за да не постави под заплаха националната сигурност. Министърът на правосъдието Моника Мелан заяви, че трябва да бъде спряна продажбата на завода на група, която се контролира от държава, с която Норвегия не си сътрудничи в областта на сигурността.

В началото на февруари Трансмашхолдинг съобщи, че купува от британската компания Ролс Ройс Груп завода за дизелови и газови двигатели „Bergen Engines”, който се намира в Норвегия. През март правосъдното министерство на Норвегия обаче заяви, че в съответствие със закона за сигурността, властите в страната може да преустановят сделката. 

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес