Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма пострадали или изчезнали българи в Брюксел

23 март 2016, 08:00 часа • 1662 прочитания

Няма данни за пострадали българи при атентатите в Брюксел, няма и такива, които да се издирват от техните близки. Това потвърди рано сутринта днес (23 март) говорителят на Външно министерство Бетина Жотева. Засега още няма официална статистика на жертвите и ранените - последните данни са за поне 30 жертви и около 250 ранени.

За огромно щастие вчера (22 март) редовният полет от София до Брюксел, който по принцип каца в 8:00 часа сутринта на летище „Завентем”, от известно време не се изпълнява. Иначе пасажерите от София щяха да са точно в зоната на атентата, посочи Жотева.

От няколко години насам в Брюксел нещата се променят сериозно. Почти до центъра на белгийската столица е пълно с чужденци, има много жени, загърнати в бурки и аз съм била свидетел колко гневно реагират на нас, които не сме забулени. Мисля, че през 2006-2007 година белгийската преса обяви, че най-популярното име сред новородените е Ахмед, разказа говорителят на МВнР пред Нова телевизия. През миналата година белгийските медии писаха и за мароканец, който цял живот не работи нищо и е издържан от социалната система на Белгия, а сега е пенсионер. Това предизвиква много гняв сред белгийците, защото тези хора не работят, добави Жотева.

Има тенденция да расте популярността на националистическите партии и в Белгия, призна още говорителят на МВнР.

Българската гледна точка

По принцип навсякъде, където има засилено присъствие на граждани има и засилено полицейско присъствие, заяви главният секретар на МВР Георги Костов. Той предупреди, че всички по-засилени мерки за сигурност ще донесат дискомфорт на обикновените хора.

Костов повтори думите на вътрешния министър Румяна Бъчварова, че няма конкретна заплаха за България. Главният секретар на МВР увери, че има достатъчно кадри в ДАТО, знаещи арабски език, за да се следят комуникации на потенциални терористи. Костов потвърди и, че на снощното учение в метрото е разиграна симулация със самоубийствен бомбен атентат на метростанция „Константин Величков”. Уверявам ви, че всички конкретни заплахи се проверяват по една и съща процедура, добави той на въпрос дали има кучета за проверка за експлозиви, когато не говорим за „големи” държавни мъже и жени.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес