Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няма да има бежанска вълна от Ирак, успокоява ЕС

04 септември 2014, 14:12 часа • 10469 прочитания

В Европа не се очаква бежанска вълна от Ирак заради действията на радикалната групировка "Ислямска държава". Напускащите страната хора се насочват по-скоро към съседни държави. Това заяви еврокомисарят по вътрешни работи Сесилия Малмстрьом на заседание на комисията по правосъдие и вътрешен ред на Европейския парламент. Тя направи това след въпрос, зададен от евродепутатът от Групата на ЕНП(ГЕРБ) Емил Радев, предаде КРОСС.

Радев отбеляза, че "в момента сме свидетели на най-голямото вътрешно преселение на един народ - в Ирак над 2 милиона души са принудени да напуснат своите домове и да търсят спасение на друго място. Това друго място в съвсем скоро време може да се окаже Европейският съюз".

В отговор еврокомисарят заяви, че не се очаква бежанска вълна от Ирак.

Друг проблем, изтъкнат от българския евродепутат, са стотиците европейски граждани, които участват в конфликта в Сирия и Ирак, и се присъединяват в редиците на терористичната организация Ислямска държава.

Според него, "тези тъй наречени чуждестранни бойци неминуемо ще се върнат в Европа и ще са потенциална заплаха за нашата сигурност".

Емил Радев се заинтересува какви мерки се предприемат на европейско ниво, с цел предотвратяването на терористични актове, извършвани от завръщащите се бойци.

Г-жа Малмстрьом изтъкна факта, че държавите-членки са тези, които според европейското законодателство имат основната компетенция за борбата с тероризма, докато ЕС ги подпомага с обмяната на опит и добри практики.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес