Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няколко страни отхвърлиха новия закон за авторското право в ЕС

20 февруари 2019, 17:45 часа • 2635 прочитания

Страните членки едва одобриха закона за авторското право, като така се създаде криза в Европейския парламент, който трябва да гласува този закон отново.

Войната за реформата в европейското законодателство за авторското право започна през септември 2016 г., когато Европейската комисия предложи да модернизира законодателството, за да е в крак с дигиталната ера, като така разпали сериозен дебат между технологичните гиганти, артистите и страните членки.

Преговарящите от Европейския Съвет и тези от Европейския парламент постигнаха предварителна сделка миналата седмица, но някои от страните гласуваха против това, съобщава източник в европейската комисия.

Италия, Полша, Люксембург, Холандия и Финландия гласуваха против и излязоха с общо изявление по въпроса.

Целта на реформата бе „да симулира иновацията, креативността, инвестицията и създаването на ново съдържание”, казват страните.

Въпреки това текста на сделката „се проваля в това” и е „стъпка назад” за ЕС, казват те.

Германия подкрепи сделката, но изрази притеснение, че сделката е изложена на риск, заради нарастващата опозиция в Европейския парламент. Една от основните пречки за сделката е искането на ЕС YouTube и други платформи да премахват незаконно съдържание използвайки автоматични филтри.

Финалното гласуване в парламента се очаква да се състои през март или април, като резултатът за момента е доста несигурен.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес