Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Няколко хиляди екоактивисти блокираха въгледобивни мини в Германия

30 ноември 2019, 17:20 часа • 2872 прочитания

Хиляди екоактивисти окупираха в събота въгледобивни мини Източна Германия, в опит да окажат натиск върху правителството да прекрати употребата на изкопаеми горива, съобщава АFP.

Природозащитници блокираха входа на мината „Велзоу зюд” в басейна на Лаузитц. Няколко стотин души препречиха входа на мината „Йеншвалде ост”, докато други спряха движението по же пе линията, водеща към съоръжението.

Около 1200 демонстранти успяха да блокират и достъпа до мина, разположена южно от Лайпциг, което спря работата й.

В районите, където са мините, десетки работни места зависят от производството на въглища. Има обаче и семейства, които са заплашени да загубят домовете си заради разширението на района за добив на горивата, предаде БГНЕС.

Във всички три мини, окупирани от екоактивистите, се произвеждат лигнитни въглища – нискокачествен кафяв тип въглища, които се смятат за опасни за човешкото здраве и за природата. Екоорганизации нарекоха блокадите успех и заявиха, че в тях са се включили около 3 хиляди техни членове.

Това е втората подобна акция тази година. през юни стотици екоактивисти със спални чували в продължение на няколко дни окупираха мина близо до Кьолн. Според екоорганизациите плановете на правителството да спре производството и употребата на изкопаеми горива до 2038 година не са достатъчни за опазването на природата.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес