Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Някой е инструктирал Кулибали в началото на годината

14 октомври 2015, 14:12 часа • 2022 прочитания

Амеди Кулибали, който в началото на януари извърши няколко убийства, е следвал наставления при извършването на атаките. Парижката прокуратура изрази съмнения за това още през май, а сега радио Europe 1 разполага с информация, която потвърждава съмненията.

Радиото съобщава, че последните експертизи на компютрите на терориста разкриват наличието на усъвършенствана комуникационна система, чрез която е контактувал с тези, които са давали нарежданията.

Сред разговорите, които понякога са били криптирани, следователите са успели да разкрият имейли с инструкции, получени точно преди атаката - в деня на атентата срещу „Шарли ебдо“.

Службите са разкрили около 10 имейла в различни електронни пощи на Кулибали, който е имал около 10 различни адреса. Около половината от тях са били споделени с други потребители и по този начин двете страни са контактували чрез съобщения в папката с черновите. Именно така кореспонденцията се е провела без нито едно изпратено писмо, което е било начин Кулибали да остане извън подозрението на службите.

Ден преди атаката той е получил инструкции „да спи и да се крие“. Следващите нареждания са да действа по „най-простия и най-сигурния“ начин.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес