Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Николай Слатински: Смазващата победа на Украйна в Херсон има четири измерения - ето ги

12 ноември 2022, 19:00 часа • 15913 прочитания

"Бил съм в Херсон в съветски времена. Това не е най-големият град в Украйна. Но смазващата победа на украинските въоръжени сили в Херсон има следните четири измерения, които правят успеха ѝ най-важен от началото на войната, а това поражение на рашизма – е несъмнено най-звучният шамар по имиджа на кремълския злодей", пише експертът по национална сигурност Николай Слатински в социалните мрежи. И допълва:

"Първото измерение на украинския успех е стратегическото – значението на отвоюването на Херсон е безпрецедентно, защото променя решително баланса на силите и дава сериозни преимущества на Украйна, окончателно ознаменуващи провала на завоевателната война на рашизма. Вчера написах, че в терминологията на шахмата Русия вече може да се бори само за реми. Днес прочетох, че уважаван от мен български анализатор казва буквално същото.

Второто измерение на украинския успех е военното. Както отново писах вчера, предчувствайки и предвкусвайки освобождаването на Херсон, този успех е толкова значим във военно отношение, че даже най-фанатичните привърженици на Украйна не могат да му се порадват напълно, защото се разпространяват какви ли не слухове за мъдро и хитро отстъпление на рашистите, които искали по този начин да завлекат в капан или в чувал украинските войски. Досегашните военни победи разклащаха позициите и авторитета на рашистките войски, тази победа вече еднозначно ги позиционира като по-слабата от двете армии и създава условия да се смята в скоро време за необратим победоносния ход на украинските въоръжени сили.

Третото измерение на украинския успех е психологическото. И без това вече сред народите на Русия, в руското общество "от Москвы до самых окраин" набират сила депресивни състояния, отчаяние, тревога и болка – че Русия води абсолютно погрешна война по абсолютно зверски, антихуманен начин. Но след това поражение и безславното прогонване от Херсон, все по-масово ще се шири убеждението в Русия, че войната е не само вредна за Русия, но и неизбежно загубена. Това допълнително ще депресира и отчайва и руснаците, и останалите народи и националности в руската диаспора. Ефектът от освобождаването на Херсон в психологически аспект е известен аналог на отблъскването на нацистите от Москва в края на 1941 г. и началото на 1942 г. – тогава за първи път съветските народи започват да вярват, че войната ще бъде спечелена. Нещо подобно се случва сега с подема на оптимизма след Херсон из цяла Украйна.

Четвъртото измерение е пиар-ното, пропагандисткото (да го кажем в духа на късния соц). Отгласът от това поражение на Русия – поражение позорно и срамно, неоспоримо и безусловно, ще нанесе тежък удар срещу всички путинофили (каквито има поне милион и у нас), които цинично си казват – е, може Русия да води и лоша война по жесток начин с чудовищни средства и фалшиви причини, но тя си е нашата матушка Русия, ние си я обичаме и главното е, че Русия ще победи, а победителите не ги съдят. Сега вече дори тези путинофили при цялата дебилност на своята сляпа и антибългарска пропутинска вяра, вече ще допуснат и дори ще осъзнаят, че Русия губи тази война. И че войната на Русия е не само лоша и не само се води по жесток начин, не само се използват чудовищни средства и се измислят фалшиви причини за нея, но тя, тази война ще бъде загубена за Русия и ще постави Русия на подсъдимата скамейка ако не в международните съдилища, то в международните нагласи и възприятия, изводи и оценки".

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес